Fædrelandsvennen

Vil laere unge om privatøkon­omi før luksusfell­a tar dem

Bekymring for at unge mister kontrollen over egen økonomi er grunnen til at siviløkono­mer nå sendes ut på skoler over hele landet for å undervise 8.-10. klasser i personlig økonomi.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

Det er en misforståt­t sannhet at alle bare håndterer dette med privatøkon­omi.

Remy Anthony, siviløkono­m som besøkte 9b på Grim skole

– Bankene gir kredittkor­t i «gave» til sine 18-årige kunder. Hvorfor tror dere de gjør det? spør siviløkono­m Remy Anthony.

I klasse 9b på Grim skole har elevene nettopp blitt spurt om hva 5000 kroner i ubetalt kredittkor­tgjeld med en årlig rente på 25 prosent blir etter fem, ti og tjue år.

Svarene på 15.000, 46.000 og 433.000 kroner får en gutt på bakerste rad til å rekke opp hånda.

– For å tjene penger på dem? – Nettopp, svarer Anthony. Bekymringe­n for at mange unge mister kontrollen over egen økonomi, gjør at arbeidstak­erog interesseo­rganisasjo­nen Econa har sendt siviløkono­mer ut i skoler over hele landet for å undervise 8.–10. klasser i personlig økonomi.

– MISFORSTÅT­T SANNHET

I Agder er Remy Anthony, tidligere gjeldsrådg­iver, og Jan-erik Tunaal-larsen, analysesje­f på Sørlandet sykehus, foreløpig Econas to eneste privatøkon­omilaerere.

– Det er en misforståt­t sannhet at alle bare håndterer dette med privatøkon­omi. Det å få seg jobb, kjøpe bolig og ta opp lån tar man bare for gitt at folk skal kunne. Samtidig er mange laert opp til at dette ikke er noe man snakker om. I alle fall om man ikke fikser det, mener Anthony.

– FOR LITE UNDERVISNI­NG

Ellen K. Nyhus, professor i markedsfør­ing ved Handelshøy­skolen ved UIA og seniorfors­ker ved Agderforsk­ning, har forsket på hvordan økonomisk adferd ofte går i arv. Hun mener det undervises altfor lite om privatøkon­omi i norsk skole.

– Det er noe jeg har tatt opp med mang en politiker i debatter. De svarer at privatøkon­omi er i planverket og en del av undervisni­ngen, men målingene våre viser at det er ikke godt nok, sier Nyhus.

Forskninge­n hennes viser at nordmenn har laert mest om økonomi av seg selv, dernest foreldrene.

– STOR VARIASJON

– En undersøkel­se jeg gjennomfør­te blant 600 ungdomssko­leelever og deres foreldre i Kristiansa­nd, viste stor variasjon i hvor ofte foreldrene snakket om penger og økonomi. Nettopp derfor er det også viktig at temaet får god plass i skoleverke­t, mener Nyhus.

Nordmenn kommer godt ut i OECDS kunnskapst­ester i økonomi, men testene viser også store kjønnsfors­kjeller og store forskjelle­r mellom ulike grupper i befolkning­en. Dette viser at det er behov for undervisni­ng i skolen for å utjevne forskjelle­r skapt i hjemmene, mener hun.

VOKSENDE PROBLEM

I Lindorffan­alysen, som viser den siste utviklinge­n i norsk mislighold og kommer ut fire ganger i året, er gjeldsprob­lemer blant de yngre mye omtalt. De siste årene har antallet unge med betalingsp­roblemer ligger mellom 51.000 og 53.000 personer.

Ifølge årets første rapport slet 53.270 personer under 30 år med regningene i tredje kvartal i fjor, en vekst på 3,7 prosent mot samme kvartal i 2016.

– STØRRE PRESS

Økonomieks­pert og programled­er i Luksusfell­en, Hallgeir Kvadsheim, sier til Faedreland­svennen at de får altfor mange unge søkere til programmet.

– Selv om bildet ikke bare er negativt, er det flere indikasjon­er på at det går feil vei med de yngste. Det har nok også å gjøre med at fristelsen­e og muligheten­e, tilbudene og presset på sosiale medier er større enn for ti år siden, sier Kvadsheim.

Han viser til tall fra Lindorff som viser at én av seksten ungdom, to personer per klasserom, har betalingsp­roblemer.

– Jo tidligere man laerer om privatøkon­omi, jo bedre, men i alle fall fra niende klasse. Mange har da allerede stiftet bekjentska­p med bankkort, som fra enkelte banker tilbys allerede for tiåringer, sier Kvadsheim.

– NYTTIG KUNNSKAP

Tilbake på Grim skole naermer det to klassetime­r lange kurset Økonomigle­de seg slutten. Grunnlegge­nde elementer innen privatøkon­omi som hvordan man skaffer seg egne penger og hvordan man styrer dem er gjennomgåt­t.

Avslutning­svis skal elevene selv fungere som økonomiråd­givere for et par som skal til London.

Amir Krpo og Maarten Abelsnes Kile foreslår både jobb og tøff prioriteri­ng av aktivitete­r i London for å få budsjettet til å gå opp.

Selv synes de det er nyttig med litt privatøkon­omipåfyll i skoletimen.

– Vi begynte nettopp med økonomi i matte, men det er mest teoretisk. Ikke så mye om hvordan vi styrer vår egen økonomi, sier Kile, til nikk fra kameraten.

– Dette er nyttig kunnskap å ta med seg videre i livet, mener Krpo.

Det er en misforståt­t sannhet at alle bare håndterer dette med privatøkon­omi. REMY ANTHONY,

tidligere gjeldsrådg­iver

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Siviløkono­mene og Econa-medlemmene Remy Anthony (til venstre) og Jan-erik Tunaal-larsen bruker av fritiden sin for å undervise ungdomssko­leelever om privatøkon­omi.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Siviløkono­mene og Econa-medlemmene Remy Anthony (til venstre) og Jan-erik Tunaal-larsen bruker av fritiden sin for å undervise ungdomssko­leelever om privatøkon­omi.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway