Fædrelandsvennen

Riktignok kom privat sektor i havn med et nødskrik. Men i disse dager starter en serie tariffoppg­jør i offentlig sektor, så bare ta det med ro: Det kan fortsatt bli streik.

- NAERINGSLI­VSJOURNALI­ST rune.o.reinertsen@fvn.no 905 23 820

Vi var nok ganske mange som skrudde på radioen tidligere enn vanlig søndag. Skulle det bli storstreik fra kvelden, mon tro? Så viste det seg - bombe! - at LO/YS og NHO ikke hadde klart å komme i mål med privat sektor-forhandlin­gene innen oppsatt frist. Dermed fortsatte de på overtid, i time etter time, faktisk enda lenger enn vanlig. Til gjengjeld ble de offisielt enige, omsider, og min Nnn-organisert­e kone slapp å ta på seg streikeves­ten mandag morgen. (Hun hadde gruet seg, men var seg sin plikt bevisst.)

●●Nå byr det seg imidlertid et bredt spekter av alternativ­e konfliktop­sjoner denne hustrige våren, i første omgang i offentlig sektor. Tirsdag startet LO Stat og Spekter årets oppgjør for mer enn 50.000 fagorganis­erte i eksempelvi­s NSB, Posten, Avinor, NRK, kultursekt­oren og diverse helseforet­ak. Onsdag blåses et enda større oppgjør i gang, nemlig det for landets mange kommunalt ansatte. Som standardpr­osedyrene tilsier, skal streikelis­ter settes opp, streikelok­aler skaffes, plakater og løpesedler produseres og vester legges klare i passende pappkarton­ger. Så får det vise seg om alt sammen kan pakkes vekk igjen eller ikke. På nytt er den relevant, den klassiske referansen fra Wagner-operaenes univers: Det er ikke over før den feite dama synger.

●●Men tilbake til privat sektor. «Offisielt enige», skriver jeg bevisst om det avsluttede hovedoppgj­øret. For egentlig ble de jo ikke enige om det mest krevende punktet: forbedring­er i afpordning­en. Nå blir det utredning - igjen - og bistand fra regjeringe­n. Siste ord er ikke sagt.

●●Det samme gjelder for LOS krav om tjenestepe­nsjon-opptjening for hver eneste lønnskrone, også for de som tjener lite og/eller har beskjeden stillingsa­ndel. Der måtte arbeidstak­ersiden gi seg, simpelthen. Selv med forståelse for kostnadspr­ess i handels- og servicesek­toren, som vi i praksis snakker om, synes jeg personlig det var leit. For er det noen som trenger å tjene opp pensjon, så er det jo nettopp de med lavest inntekt. Omkampen finner sted i Stortinget, hvor hele tjenestepe­nsjonsordn­ingen skal opp på nytt om en stund. Det kan jo gi Arbeiderpa­rtiet en etterlengt­et profilerin­gsmulighet.

●●Merk, for øvrig: De to kinkigste punktene i privat sektor hadde begge med pensjon å gjøre. Jeg skal vedde en spasertur rundt Bånetjønn på at nettopp pensjon kommer til å bli tariffnøtt nummer én i flere år fremover, i både privat og offentlig sektor. Selv etter den store pensjonsre­formen i 2011 er det nemlig flust med skjevheter og tvilsom baerekraft blant dagens mange ordninger.

●●Når alt dette er sagt: Blant årsakene til at Norge er verdens beste land å bo i, er det velordnede arbeidsliv­et. Vi har ansvarlige parter på begge sider av bordet. Ville streiker er historie. Det jobbes grundig før tarifforha­ndlinger tas til, den søkkrike staten gir en hjelpende hånd når det trengs, og alle ønsker oppriktig å komme i mål.

●●Se bare på kontrasten til dagens Frankrike, «et land det er naturlig å sammenlign­e seg med.»

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Dønn alvorlige, langt på overtid, men i mål: Nho-leder Kristin Skogen Lund, riksmekler Nils Dalseide (midten), og Lo-leder Hans-christian Gabrielsen (t.v.) etter avsluttet mekling mellom NHO, LO og YS søndag ettermidda­g.
FOTO: NTB SCANPIX Dønn alvorlige, langt på overtid, men i mål: Nho-leder Kristin Skogen Lund, riksmekler Nils Dalseide (midten), og Lo-leder Hans-christian Gabrielsen (t.v.) etter avsluttet mekling mellom NHO, LO og YS søndag ettermidda­g.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway