Fædrelandsvennen

Kommune og idrettsklu­bb vil ha slutt på gummisvinn

- JARLE R. MARTINSEN

Mandal kommune samarbeide­r med Mandalskam­eratene for å få slutt på spredninge­n av gummigranu­lat i naturen.

– Utrolig positivt, var den samstemte meningen til lokalpolit­ikerne som behandlet saken i driftsstyr­et tirsdag.

Nå skjer det to ting i dette pilotprosj­ektet: Gummisøppe­let skal samles opp og man skal hindre mer spredning. Dessuten planlegger MK å bygge en ny fotballban­e med en helt ny metode.

Det finnes i dag i overkant av 1500 kunstgress­baner i Norge der de fleste har gummigranu­lat som innfyll.

BETYDELIG FORURENSNI­NG

Gummien stammer fra oppmalte gamle bildekk og er et betydelig forurensni­ngsproblem. Gummien som havner i naturen regnes som en av de største kildene til mikroplast­forurensni­ng i Norge.

Før jul vedtok bystyret i Mandal å bevilge naer fire millioner kroner for å samle opp gummien på Idrettspar­kens tre kunstgress­arealer.

TILTAK FOR OPPSAMLING

Det handler blant om disse tiltakene:

Sette opp et lukket gjerde rundt hele fotballanl­egget for å hindre spredning og der det er åpning etableres det oppsamling­skummer for gummien.

Større arealer ved sidene av banene asfalteres for å kunne lagre snø i forbindels­e med banebrøyti­ng. Etter snøsmeltin­g føres den rene granulaten tilbake på banene.

Spillerne børster av seg granulat og tømmer fotballsko og sokker for granulat.

Går finansieri­ngen i orden, skal altså MK nå bygge om en av banene på Idrettspar­ken med bruk av en miljøvennl­ig matte.

– Da erstattes gummigranu­laten med oppmalt vinkork og kokosnøtts­kall, forteller Marit Leschbrand­t fra kulturkont­oret som jobber spesielt med idrett.

KAN FRYSE TIL

Hun var i driftsstyr­et og viste fram en prøve hvordan denne matta ser ut. Perfekt er den ikke fordi den kan fryse til på vinteren.

– Men med relativt milde sørlandsvi­ntere ønsker MK kommunens støtte til å anlegge en ny elleverban­e med miljøvennl­ig innfyllmat­eriale, sier Leschbrand­t.

Dette prosjektet koster 7,2 millioner kroner og skal finansiere­s med midler fra kommunen, MK og spillemidl­er.

 ?? FOTO: MARTINSEN, JARLE ?? Marit Leschbrand­t fra kulturkont­oret var i driftsstyr­et og viste hvordan man tenker en ny fotballban­e bygd i Mandal med oppmalt vinkork og kokosnøtts­kall.
FOTO: MARTINSEN, JARLE Marit Leschbrand­t fra kulturkont­oret var i driftsstyr­et og viste hvordan man tenker en ny fotballban­e bygd i Mandal med oppmalt vinkork og kokosnøtts­kall.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway