Fædrelandsvennen

– Dette har vi ventet på lenge

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Endelig var det dags for tskjorte og shorts på Torvet i Kristiansa­nd.

– Dette har vi ventet på lenge. Sola tiner oss opp, vi blir mer snakkesali­ge. Vi kommer til å sitte her til de hiver oss ut, sier Ingjerd Ekeberg Sørensen (45), som sammen med venninnen Kjersti Munkejord Lamb har funnet det perfekte bordet i solsteken hos Jonas B. på Nedre Torv mandag kveld.

Mandag kveld var det ikke bare vårlig, men nesten sommerlig i hjertet av Kristiansa­nd. 13,5 grader i lufta viste termometer­et.

Og at sommeren ligger kristiansa­nderens hjerte naer, er ikke til å stikke under restaurant­stol.

– Jeg var faktisk inne og googlet sydenturer tidligere i dag. Jeg vurderer å dra til Spania på søndag, sier Lamb, og lurer på om venninnen er med på tanken.

– Vi er blitt drittlei vinteren. Nå er jeg desperat etter sola, legger 42-åringen til.

– SITTER HER OG SVETTER

Men med sola som denne kvelden legger seg over Torvet med full tyngde, har venninnen fått tilbake troen på at våren på vår lokale solkyst kan bli like behagelig som på kontinente­t.

Det vil si, de ventet nok akkurat litt for lenge med å bestille den sydenturen.

– Vi sitter faktisk her og svetter, avslører de lettere lettkledde venninnene. Ifølge Meteorolog­isk institutt blir det ingen blå, kun røde verdier å se på gradestokk­en i Kristiansa­nds-området og langs sørlandsky­sten kommende uke.

– De neste dagene blir nok ikke like varme som mandagen, men det vil komme opp i

10 grader hvis solen skulle vaere så snill og titte fram. Det blir ned mot null grader på nettene, men ikke under null i Kristiansa­ndsområdet. Men i indre strøk kan det fort bli minus på nattestid, opplyser vakthavend­e meteorolog Siri Wiberg til Faedreland­svennen.

Uka vil baere preg av skiftende skydekke og gløtt av sol. Nordøsten vil også vedvare utover uka, og den gjør at det dannes et skydekke.

– Men kan vi anta at det naermer seg vår?

– Ja, det er på en måte et høytrykk som bygger seg opp med litt mildere luft. Selv om nettene blir ned mot null, så er det ikke den iskalde lufta. Det ser mer ut som mildere lufttype vil ligge her en stund, svarer meteorolog­en.

EN AUSTRALIER I SHORTS

På Øvre Torv sitter en langreist feriegjest utenfor restaurant­en som serverer kortreist mat. Scott Lane fra Sydney «down under» har ikke bare t-skjorte, men shorts.

– Jeg ankom Norge i shorts da vi landet i Oslo for tre uker siden, men fikk raskt på meg buksa. Kameraten min lurte på hvorfor jeg hadde pakket med meg shorts og to singleter til Norge, humrer 30-åringen.

Det lurte han på selv også, helt til mandagskve­lden. I heten utenfor Bønder i Byen var det ingen som kikket rart på en «aussie» i knebukser, med en lokalbrygg­et halvliter i neven.

– Der er bare perfekt å slappe av her på Torvet med en øl. Vi satt utenfor Sjøhuset sist fredag også, men temperatur­en var ikke den samme, forteller venninnen Anette Bylund fra Kristiansa­nd.

Hun er klar på at byens innbyggere tiner opp i vårsola.

– Folk endrer seg. De ser på andre, snakker med folk, blir hyggelige og mer sosiale, mener 32-åringen.

 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Ingjerd Ekeberg Sørensen (t.v.) og Kjersti Munkejord Lamb nøt en kaffe latte etter et måltid mat og et glass vin på Jonas B. mandag kveld.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Ingjerd Ekeberg Sørensen (t.v.) og Kjersti Munkejord Lamb nøt en kaffe latte etter et måltid mat og et glass vin på Jonas B. mandag kveld.
 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Scott Lane og Anette Bylund snakket om løst og fast på Bønder i Byen. Australier­en er på norgesferi­e i fire uker, to av dem i Kristiansa­nd, og har én uke igjen.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Scott Lane og Anette Bylund snakket om løst og fast på Bønder i Byen. Australier­en er på norgesferi­e i fire uker, to av dem i Kristiansa­nd, og har én uke igjen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway