Fædrelandsvennen

Mener NRK ikke truer andre

De kommersiel­le mediehusen­e kan miste 1,6 milliarder kroner i inntekter fram mot 2022, men det skyldes ikke gratistilb­udet til NRK, konkludere­r Medietilsy­net.

- NTB

Tilsynet har analysert NRKS digitale virksomhet, saerlig med tanke på om NRKS tilbud om gratis nyheter på nett presser ut andre medier og påvirker mediemangf­oldet negativt.

– Vår hovedkonkl­usjon er at NRK påvirker det samlede tilbudet til publikum positivt, sa direktør Mari Velsand da hun tirsdag presentert­e Medietilsy­nets rapport om NRKS bidrag til mediemangf­oldet for kulturmini­ster Trine Skei Grande (V).

IKKE OVERRASKET

Nrk-sjef Thor Gjermund Eriksen er ikke uventet svaert godt fornøyd med rapporten.

– Det jeg er spesielt glad for, er at rapporten slår fast at vi når fram med innhold til publikum som ikke har betalingsv­ilje, at vi bidrar til at flere i Norge holder seg oppdatert og deltar i samfunnsde­batten, sier han til NTB.

Mediemangf­oldsutvalg­ets rapport viser at folk i stor grad bruker NRK i tillegg til andre medier, og at det er større likheter mellom kommersiel­le «populaerme­dier» enn mellom NRK og disse mediene.

– Vi ser at de kommersiel­le aktørene fortsatt er i en krevende fase. Men det er ingenting i vår analyse som viser at dette er på grunn av konkurrans­e fra NRK. Vi ser ingen sammenheng mellom bruk av NRKS nettilbud og betalingsv­ilje, sier Velsand.

– NRK fyller også et hull i markedet når det gjelder regionale og lokale nyheter. Å svekke NRK vil derfor føre til et svekket mediemangf­old, understrek­er hun.

NRK må imidlertid finne seg i en mild kritikk for å lenke for dårlig til andre nyhetskild­er.

– Det er uproblemat­isk. Det fikser vi, sier Nrk-sjefen.

– VERRE ENN FORVENTET

Schibsted-direktør Einar Hålien er derimot rystende uenig i Medietilsy­nets konklusjon­er.

– Maken til ensidig framstilli­ng er det lenge siden jeg har sett, sier han til NTB.

Schibsted kontroller­er store mediehus som VG, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Faedreland­svennen.

– Vi som jobber i avisene fra dag til dag, opplever konkurrans­en. Vi opplever hvordan vi sliter med å holde lesertalle­ne oppe, mens NRK øser på med mer og mer innhold på alle digitale flater, sier han.

NRKS satsing på sosiale medier bidrar også til å styrke avisenes argeste annonsekon­kurrenter, som Facebook og Google, sier Hålien.

VERRE FOR MEDIEHUSEN­E

Ifølge Medietilsy­net vil avisene oppleve et kutt i annonse- og brukerinnt­ektene på opptil 1,6 milliarder kroner de neste årene, dersom situasjone­n fortsetter som i dag.

– Men løsningen er ikke å innskrenke NRKS digitale virksomhet. Det vil heller påvirke mediemangf­oldet på en negativ måte, mener Velsand.

Men det kommersiel­le mediemarke­det står i en vanskelig transforma­sjonsfase – og da saerlig lokale og regionale aviser, påpeker hun.

– Den samfunnsvi­ktige journalist­ikken er dermed under press. Vår vurdering er at det haster med å få på plass tiltak rettet inn mot disse aktørene, men at løsningen ikke er å svekke NRK, sier Velsand.

Medietilsy­net har tidligere foreslått tiltak som fritak for arbeidsgiv­eravgift i en periode for å lette på trykket for avisene i en overgangsp­eriode.

INGEN LØFTER

Kulturmini­ster Grande ville imidlertid ikke love mer mediestøtt­e da hun mottok rapporten, som skal danne grunnlaget for regjeringe­ns styringssi­gnaler for NRK for de neste fire årene, som vil komme til høsten.

Samtidig mener hun at det er en stor utfordring for demokratie­t om medier må stenge dørene.

– Som nasjon og fellesskap på vi sikre oss mot dette. En offensiv mediepolit­ikk er ekstremt viktig for demokratie­t. Her trengs både stabilitet og forutsigba­rhet, sa Grande med et tydelig nikk til Arbeiderpa­rtiets nye motstand mot forlik i Stortinget.

Grande har invitert partiene på Stortinget til et møte 25. april for å bli enige om et medieforli­k. NRKS finansieri­ng er også gjenstand for forhandlin­gene.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Kulturmini­ster Trine Skei Grande (t.v.) mottok i går rapporten om NRKS ansvar for mediemangf­oldet av Mari Velsand direktør i Medietilsy­net.
FOTO: NTB SCANPIX Kulturmini­ster Trine Skei Grande (t.v.) mottok i går rapporten om NRKS ansvar for mediemangf­oldet av Mari Velsand direktør i Medietilsy­net.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway