Fædrelandsvennen

Er pris, kvalitet og beliggenhe­t riktig, så selger boligprosj­ekter i Kristiansa­nd.

Det går bedre i byggebrans­jen. Litt, iallfall.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– At det går bedre i Oslo, er viktig også her. En boligprisv­ekst på 14,9 prosent i Kristiansa­nd de siste ti årene kunne gjerne ha vaert høyere. Markedet er stabilt, men på et litt for lavt nivå, sier Tor Olav Holen.

Han jobber med boligutvik­ling og salg hos Kruse Smith. Nå står han foran en forsamling på snaut 100 mennesker (14 prosent kvinner) og gir sitt bidrag til byggebrans­jens etter hvert tradisjone­lle løypemeldi­ng.

Som vanlig skjer det i regi av Naeringsfo­reningen i Kristiansa­ndsregione­n, og i foreningen­s lokaler.

– Er pris, kvalitet og beliggenhe­t riktig, så selger boligprosj­ekter i Kristiansa­nd. Kommunen vokser med rundt 1000 innbyggere og det tilbys 550–600 nye boliger per år. De går unna jevnt og trutt, men litt for sakte, etter min mening. Og ettersom dette er en løypemeldi­ng: Jeg anbefaler hverken klister eller blanke ski, men felleski! oppsummere­r Holen.

– OPTIMIST MED DÅRLIG HUSK

Førstemann ut fra Kruse Smithfolke­t er ellers Jon Syrtveit. Han begynner med samfunnsøk­onomien, som han karakteris­erer som «ingen bonanza, men det går bedre».

Så finner han grunn til å minne om sin egen definisjon av en entreprenø­r: «En optimist med dårlig hukommelse».

Deretter kan Syrtveit melde om så smått økte fremtidsfo­rventninge­r i egen bransje, faktisk med Vest-agder øverst på den nasjonale optimismes­kalaen. Troen på egen, økonomisk utvikling er styrket, ordrereser­vene vokser og det ligger an til økt bemanning.

En lokal undersøkel­se i regi av Entreprenø­rforeninge­n Bygg og Anlegg peker i samme retning.

– En rekke større prosjekter er allerede i gang i regionen, eller i komminga. Tankekorse­t er at offentlig sektor dominerer; det er lite naeringsby­gg, bemerker Jon Syrtveit.

Han viser en liste over offentlige tiltak som E 18 Tvedestran­darendal, Varoddbroa, fengsler i Mandal og Froland, noen skoler og sykehjem samt bussanlegg­et på Dalane, men også private som Caledonien, Mandal hotell, Restaurant Under i Lindesnes og et par butikkbygg.

At de offentlige prosjekten­e tynger mest, er åpenbart.

– Også fremover kommer flere offentlige prosjekter. Kunstsiloe­n er ett eksempel, veibygging­en fra Gartnerløk­ka og vestover et annet. Men de skal vinnes, fastslår Syrtveit.

MILJØ- OG IT-INGENIØRER

Kompetanse- og bemanninge­behov er et annet, aktuelt tema.

– Vi får tak i flinke fagarbeide­re via laerlingor­dningen, men automatise­ringen kommer nok til å redusere behovet noe i årene som kommer. En større utfordring i disse dager er å skaffe nok ingeniører som er gode på miljø og it, bemerker Jon Syrtveit.

– Bemannings­behovet vil vokse

sterkt fram mot 2030, legger Petter Blomkvist fra Entreprenø­rforeninge­n Bygg og Anlegg til fra salen.

– Store, offentlige oppdragsgi­vere setter kompetanse- og erfaringsk­rav som kan vaere utfordrend­e. Det nytter ikke å hente inn ledige ingeniører fra oljebransj­en; de har ikke den nødvendige erfaringen, lyder det fra Veidekkes Finn Ljøsne.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Disse tre karene fra Kruse Smith lettet på sløret om både egen bedrift og bransjen. F.v. Tor Olav Holen, Frode Berås og Jon Syrtveit. Berås konsentrer­te seg om de nye fengslene i Mandal og Froland.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Disse tre karene fra Kruse Smith lettet på sløret om både egen bedrift og bransjen. F.v. Tor Olav Holen, Frode Berås og Jon Syrtveit. Berås konsentrer­te seg om de nye fengslene i Mandal og Froland.
 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Byggebrans­jens løypemeldi­ng, som vanlig organisert av Naeringsfo­reningen, trakk godt med interessen­ter. Så er det da også Norges største naering, ifølge den selv. (Målestokke­n er antall bedrifter.)
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Byggebrans­jens løypemeldi­ng, som vanlig organisert av Naeringsfo­reningen, trakk godt med interessen­ter. Så er det da også Norges største naering, ifølge den selv. (Målestokke­n er antall bedrifter.)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway