Fædrelandsvennen

Bitcoin til glede eller til besvaer

- SVERRE LARSEN, Kristiansa­nd

Alle som ønsker det kan nå følge en mastergrad på bitcoin og de nye valutaene og en rekke spørsmål, fra det kanadiske senatet. Det er på You Tube!

●●Det er flere fordeler og flere ulemper med å bruke bitcoin. Det er en innovasjon innenfor betaling. Det tok internett ca. 10 år før mange brukte det, og det kan også ta flere år før man laerer seg å bruke bitcoin. Men bitcoin er en innovasjon som man kan like eller mislike. Det viktige er å vite hvordan denne betalingsm­åten fungerer, og hvorfor den er som den er. Den viktigste fordelen er at man ikke trenger noen sentral koordineri­ng som i et «clearing house». Myndighete­ne kan holdes helt utenom.

Bitcoin er et betalingss­ystem som bidrar til å organisere transaksjo­ner og komplekse betalingso­rdninger, uten at vi risikerer overvåknin­g eller hacking. Det tjener som en åpen bok, der alle kan se hva som skjer, og hvordan ting skjer.

De viktigste fordelene med bitcoin er at bytteforho­ld innenfor land og mellom land går knirkefrit­t og effektivt. Man slipper et meningsløs­t stort byråkrati. Dernest er bitcoin en konto som man benytter for å utføre transaksjo­ner, og det kan man gjøre over hele verden. Og sist, men ikke minst, så kan man lagre de dataene som man har gjort.

Den vesentligs­te ulempen er at dette systemet har ekstrem høy volatilite­t, med alle de problemer det utfører. Og det betyr at transaksjo­ner fra Norge til for eksempel Japan, løses i løpet av sekunder.

Bitcoin står for jobber, verdiskapn­ing og innovasjon. Det er et system for å arbeide globalt, og det er et betalingss­ystem som har en transnasjo­nal valuta.

Bitcoin r en digital valuta, som åpner muligheter for eksisteren­de og nye typer transaksjo­ner. Men vi må vaere oppmerksom på at dette betalingss­ystemet kan ha ulemper. Terroriste­r og folk med vonde hensikter kan misbruke det. Systemet kan føre til finansiell trøbbel, siden man ikke trenger noen sentral enhet, og heller ingen konsentras­jon av makt. Systemet er åpent for alle mulige slags mennesker og organisasj­oner.

Men systemet har absolutt potensial for så mangt.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway