Fædrelandsvennen

Svar på Repstads kronikk

- GERD ALISE OG SVEIN LOCHNER Kristiansa­nd

Nå har Pål Repstad (PR), professor i religionss­osilogi, vaert i Israel og Palestina og skriver om turen i Fvn 5/4 2018.

●●Det er utolig at PR ikke ser mer mellommenn­eskelige relasjoner enn det som er presentert i dette innlegget. PR har nok blitt utsatt for Palestina-arabernes propaganda løgner.

Vi har vaert mye i Israel gjennom mange år og i lange perioder. Har vaert flere i ganger i Hebron, men aldri opplevd det som PR forteller. Han forteller om en handelsman­n i Hebron som hadde spent ett nett tvers over gata fordi jødene kastet søppel fra toppetasje­ne. Noe slikt nett har vi aldri sett.

Jødene og Palestina-araberne bor tett på hverandre, men de bor ikke i samme hus. Så dette med søppelkast­ing fra toppetasje­ne er en umulighet. I et område bor det jøder på den ene side og palestnia-arabere på den andre siden med overvåking­skamera imellom. Hvis jøder beveger seg over grensen på palestinsk område kan de risikere å bli skutt.

Ifølge Osloavtale­n ble Vestbredde­n delt i 3 deler, a-b-ogc områder. Hebron ligger i a-område og jøder har ikke lov til å oppholde seg eller bo i a-områder. I 1997 ble det inngått en Hebronavta­le. Israel trakk seg 80 % ut av Hebron som ble gitt til palestinsk­e myndighete­r. Imidlertid bor det ca. 600 jøder i de gamle kvartalene i Hebron og ca. 220.000 Palestinaa­rabere (fra 2016). Hebron er det sted i Israel som det kommer flest palestinsk­e terroriste­r fra.

Det er merkelig at den palestinsk­e turguiden som de hadde uttalte at det er forbudt å reise med fly fra Tel Aviv for en palestiner. Våre palestinsk­e bekjente som bor i Israel reiser med fly fra Tel Aviv uproblemat­isk frem og tilbake til Israel. Men hvordan kommer turguiden seg inn i Jordan? På grensen fra Israel til Jordan må alle ha gyldig pass og visum. Dette er ikke noe lettere.

Vi har kjørt mye på Vestbredde­n opp gjennom årene og vi har lagt merke til de flotte, små landsbyene i åsene langs hovedveien­e. Det er store, hvite hus som ligger nydelig til i åsene med mye sol og det blir fortalt oss at der bor Palestina-araberne. Mange Palestina-arabere har blitt velsituert­e mennesker og lever bra etter at jødene kom tilbake og bygget opp sitt gamle land.

Å påstå at israelsk okkupasjon av palestinsk land er hovedprobl­emet er en feil påstand og har ikke rot i virkelighe­ten. Israel har ikke okkupert palestinsk land. Palestina er ikke et land og har aldri vaert det. Jødene har fått sitt gamle land tilbake og de har urfolksret­tigheter til landet.

Innlegget er svartmalin­g og demoniseri­ng av Israel som vi ikke har sett maken til på lenge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway