Fædrelandsvennen

Fjern bakgrunnss­tøyen i TV, radio og på nett!

- OLE O. BERGE, HLF Kristiansa­nd

HLF Vest-agder er ett av 19 fylkeslag i Hørselshem­medes Landsforbu­nd.

●●HLF med 65 000 medlemmer er Norges største organisasj­on for mennesker med funksjonsn­edsettelse­r. Av Norges befolkning over 20 år har 14,5 % en hørselshem­ming som påvirker hverdagen. For mange medfører dette sosial isolasjon og frafall fra utdanning og arbeidsliv. Det er anslått at det i 2020 vil vaere om lag en million som har en hørselsutf­ordring.

Det har vaert en økende trend de siste årene at det blir lagt musikk og annen lyd i bakgrunnen på audiovisue­lle produksjon­er som tv-, radio- og nettvideoe­r. Dette gir hørselshem­mede store utfordring­er. Når det ligger lyd i bakgrunnen mens noen snakker, vil det vaere mange som ikke klarer å oppfatte hva som blir sagt.

I 2020 kan vi regne med at million nordmenn kommer til å ha nedsatt hørsel. Det er derfor en svaert stor gruppe som potensielt stenges ute fra sendingene når bakgrunnss­tøyen er framtreden­de og taletydeli­gheten dårlig. Godt lyddesign er bra for alle, men helt nødvendig for hørselshem­mede.

Nylig reduserte NRK bakgrunnsm­usikken i introduksj­onen til Dagsrevyen, der hovedsaken­e blir presentert. Dette er et godt eksempel på godt lyddesign, og dette bør NRK videreføre til sine øvrige produksjon­er. Andre kanaler bør følge NRKS eksempel.

HLF Vest-agder oppfordrer mediekanal­ene til å redusere bruk av bakgrunnsm­usikk og -lyd i sine egne produksjon­er og vektlegge dette som kriterium ved eksterne kjøp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway