Fædrelandsvennen

Vi trenger foreldre

- TORE SMEPLASS nestleder Kristiansa­nd KRF

I Norge har vi så langt vaert tilbakehol­dende i forhold til spørsmål rundt assistert befruktnin­g med anonym donor, eggdonasjo­n og surrogati.

●●Men nå har Høyres landsmøte vist at slike spørsmål igjen vil komme opp. Og KRF vil kunne bli enda mer presset på slike spørsmål. KRF er det partiet som tydeligst har vist motstand mot en farlig utvikling på dette området.

Det er lett å få sympati med folk som ikke kan få barn, og det er fint at det settes inn ressurser for å hjelpe disse. Men i et samfunn der barn og ungdom mer enn noen gang trenger trygge foreldre, er politikken slik jeg ser det, i ferd med å ta et skritt i feil retning. Blant de ungdommene jeg jobber med, er det omkring halvparten som ikke lever sammen med en eller begge av sine foreldre. Og spesielt er det fedrene som er fravaerend­e.

Samfunnet skal hjelpe barnløse, men det er minst like viktig at barn får foreldre. Forslagene fra Høyre kan fort føre til at mange i neste generasjon ikke får klarhet i hvem foreldrene sine er, og slik mister noe av forståelse­n av hvem de selv er. Alle trenger vi å kjenne oss elsket for den vi er.

En av grunnene til at KRF vil ha kontantstø­tte, er nettopp barns skrikende behov for å kunne knytte seg til foreldrene sine i ung alder. Det er i denne livsfasen selvfølels­en og tryggheten formes.

Jeg frykter et samfunn der barn bare blir sett på som et «samfunnsan­svar» eller et spørsmål om å tilfredsst­ille pengesterk­e voksne menneskers behov. Så derfor sier jeg mot dette lovforslag­et at «Vi må sette barnas behov først». Barn trenger familie, tilhørighe­t og trygghet på hvem de er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway