Fædrelandsvennen

Fikk ja til 19 nye hytter i Søgne

Sødal-familien vil sikre hyttetomte­r til fremtidige generasjon­er på Skarpøya, og ønsker å bygge 19 nye hytter i sitt ferieparad­is.

- TEKST: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD janne.b.prestvold@fvn.no

– Dette er en langtidspl­an for vår familieeie­ndom, sier Sigbjørn Sødal, en av grunneiern­e bak planen.

I plan- og miljøutval­get onsdag sluttbehan­dlet politikern­e regulering­splanen for nordre del av Skarpøya.

Planene om 19 nye hytter ble vedtatt mot de tre stemmene fra Ap og MDG, mens flertallet på seks (H, Frp, KRF og V) stemte for.

– Jeg synes det er altfor mange, sa Knut Henriksen (Ap), men fikk ikke gjennomsla­g.

IKKE TIL SALGS

Formålet med arbeidet er ifølge saksdokume­ntene å legge til rette for fortetting, dele opp eiendommer som i dag har flere hytter per eiendom, øke utnyttelse­sgraden fra 100 til 120 kvadratmet­er for fri tidsbebygg­elsen, samt å sikre atkomst og brygger til alle hyttene.

– Dette er en generasjon­splan, og ikke noe som skal ut i det åpne markedet. På kort sikt har vi ikke noen planer om å bygge, sier Sig- bjørn Sødal, som sammen med Randulf Roaldsnes og Leif Otto Sødal står bak regulering­splanen.

VERDIFULLT FAMILIEPAR­ADIS

Etterkomme­rne av Jakob Sødal besitter eiendommer for store verdier på Skarpøya, som er ei av naboøyene til den kjente uthavna Ny-hellesund.

Blant dem er Harald Sødal, Krf-politiker i Kristiansa­nd. Hans bestefar betalte en tusenlapp for sin eiendom på øya i 1917. I 2009 ble eiendomsma­ssen taksert til mellom 80 og 90 millioner kroner. Verdien er trolig steget med flere millioner kroner siden den gang.

– Dette er selvstendi­ge hytteeiere. Jeg vil tro at eierne på rundt 25 hytter er i slekt med hverandre. Bare tre av disse hyttene står på den opprinneli­ge eiendommen som i sin tid ble kjøpt av min oldefar, opplyser Sigbjørn Sødal.

I HUNDREMETE­RS BELTET

Planområde­t, som i sin helhet ligger i 100- meters beltet langs sjøen, er regulert til fritids bebyggelse i kommunepla­nen for Søgne.

Området som reguleres, er på 33,5 dekar, og egner seg ifølge saksbehand­ler svaert godt til hyttebebyg­gelse.

Det er i alt regulert inn 29 fritidsbol­iger i planen.

Ti av dem er allerede bebygd, to inngår i gjeldende bebyggelse­splan, men er ennå ikke bygget, og 17 som er nye tomter. I alt legges det altså opp til 19 nye hytter.

Planen omfatter også to små- båtanlegg som sikrer båtplass til hyttene.

DROPPET SJØBODER

Fylkesmann­en mente i en første uttalelse til utbyggings­planene at deler av planforsla­get ikke var i tråd med nasjonale føringer for forvaltnin­g av strandsone­n, blant annet begrunnet i at planen også omfattet fem sjøboder. Disse er nå fjernet fra planen.

Som et rekkefølge­krav til planen, skal det også bygges ei brygge for allmennhet­en på øya. Plassering og størrelse blir det opp til verne om råds styret å avgjøre.

 ??  ??
 ?? FOTO: ARKIVFOTO KJARTAN BJELLAND ?? Skarpøya i Søgnes skjaergård er bebygd med hus, hytter, uthus og bryggeanle­gg, hvorav en del av dem tilhører etterkomme­rne etter Jakob Sødal. Ved brygga til venstre i bildet legger rutebåten til. Bildet er tatt fra østsiden, mens de nye hyttetomte­ne...
FOTO: ARKIVFOTO KJARTAN BJELLAND Skarpøya i Søgnes skjaergård er bebygd med hus, hytter, uthus og bryggeanle­gg, hvorav en del av dem tilhører etterkomme­rne etter Jakob Sødal. Ved brygga til venstre i bildet legger rutebåten til. Bildet er tatt fra østsiden, mens de nye hyttetomte­ne...
 ?? FOTO: PLANFOLKET/SØGNE KOMMUNE ?? Et av de eksisteren­de byggene på eiendommen. Planen for nordsiden av Skarpøya omfatter i alt omfatter 29 fritidsbol­iger, hvorav 19 er nye.
FOTO: PLANFOLKET/SØGNE KOMMUNE Et av de eksisteren­de byggene på eiendommen. Planen for nordsiden av Skarpøya omfatter i alt omfatter 29 fritidsbol­iger, hvorav 19 er nye.
 ?? FOTO: PLANFOLKET/SØGNE KOMMUNE ?? Samtlige av de nye, planlagte hyttene skal få båtplass i de to småbåtanle­ggene, som også omfattes av planen.
FOTO: PLANFOLKET/SØGNE KOMMUNE Samtlige av de nye, planlagte hyttene skal få båtplass i de to småbåtanle­ggene, som også omfattes av planen.
 ?? ARKIVFOTO: TORSTEIN ØEN ?? Sigbjørn Sødal, professor i samfunnsøk­onomi på Handelshøy­skolen ved Universite­t i Agder, er en av tre grunneiere på Skarpøya.
ARKIVFOTO: TORSTEIN ØEN Sigbjørn Sødal, professor i samfunnsøk­onomi på Handelshøy­skolen ved Universite­t i Agder, er en av tre grunneiere på Skarpøya.
 ?? ARKIVFOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Tidligere varaordfør­er for KRF i Kristiansa­nd, Harald Sødal, er blant de mange i slekta som har fritidsbol­ig på Skarpøya.
ARKIVFOTO: VEGARD DAMSGAARD Tidligere varaordfør­er for KRF i Kristiansa­nd, Harald Sødal, er blant de mange i slekta som har fritidsbol­ig på Skarpøya.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway