Fædrelandsvennen

Stadig flere unge søker yrkesfag

...men bare tre av fem fullfører utdanninge­n

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

Ingen fylker har større økning enn Vest-agder, og mest øker det på restaurant- og matfag.

At like mange søker yrkesfag som studieforb­eredende betyr at ungdommen har tatt inn over seg behovet for fagutdanne­de.

Erna Solberg, statsminis­ter

– Jeg har blitt overrasket på en positiv måte. Vi får vaere med på mange ting jeg ikke hadde sett for meg på forhånd. Som dette, sier Otilie Østebømyr, Vg1-elev ved restaurant- og matfaglinj­a på Tangen videregåen­de skole i Kristiansa­nd.

Klokka naermer seg halv tre tirsdag ettermidda­g, og i kantina og på storkjøkke­net, eller verkstedet som skolen kaller det for, er omlag tjue elever i full gang med å gjøreklar til års fest for Utdannings forbundet.

– Elevene arrangerer hele festen. De tar imot gjestene som kommer, serverer tre-retters middag, og rydder opp igjen etterpå. Så har de også holdt på i to dager med å forberede maten, forteller faglaerer Gro Hilde Albrigtsen.

FLERE SØKER YRKESFAG

De siste årene har stadig flere elever søkt studieforb­eredende utdannings­program, men i år har denne trenden snudd.

Dagsferske tall fra utdannings­avdelingen i Vest-agder fylkeskomm­une viser at 51,9 har søkt yrkesfag, mot 48,1 prosent studieforb­eredende. Da er alle søkere inkludert, både voksne og elever fra andre fylker, ikke bare elever med ungdomsret­t.

Ser man kun på dem som har gjennomgåt­t grunnskole­n eller tilsvarend­e opplaering, er under 24 og har lovfestet rett til videregåen­de opplaering (såkalt ungdomsret­t, journ.anm.), er fordelinge­n 50 - 50, mot 53 prosent studieforb­eredende og 47 prosent yrkesfag i fjor.

For Aust-agders del var andelen søkere til yrkesfag på 50,4 prosent i år (ved søknadsfri­st 1. mars), mot 48,2 prosent i fjor.

– Jeg har jobbet som laerer i ti år og merker at interessen for restaurant­og matfaglinj­a har tatt seg opp. Det tror jeg delvis skyldes at både vi og bransjen har hatt fokus på rekrutteri­ng, sier Albrigtsen.

– ALLMENNFAG ALDRI ET TEMA

På kjøkkenet er elevene i full gang med å tilberede kveldens treretters. Martin Kristianse­n, som kutter opp kveldens hovedrett svinenakke, har aldri vaert i tvil om studievalg­et.

– For meg har det aldri vaert noe tema med allmennfag. Jeg vil bli baker, og det har vaert klart lenge, sier Kristianse­n og røper at han kommer fra en bakerfamil­ie.

Restaurant- og matfag leder fram til tolv forskjelli­ge fagbrev som gir deg jobber i alt fra kokk og servitør på den ene siden, og fagarbeide­r i sjømatprod­uksjon eller industriel­l matproduks­jon på den andre siden. I tillegg kan du bli baker, konditor, pølsemaker, kjøttskjae­rer og slakter, for å nevne noe.

– Yrkesfag er en lettere vei til jobb, der du har en rekke muligheter foran deg, sier Kristianse­n.

– ANGRER IKKE

Synne Bjørlykke var på sin side «litt skolelei», glad i å lage mat og ville ha noe annet å gjøre enn bare teori.

– Jeg angrer ikke på valget, sier hun halvannen måned før første yrkesskole­år er unnagjort.

Det gjør heller ikke Otilie Østebømyr, som fort kunne endt opp på studieforb­eredende med vennene sine.

– Det var ikke helt planlagt at jeg skulle gå her, men jeg er veldig glad i å lage mat, og angrer ikke i det hele tatt. I tillegg har jeg fortsatt mulighet til å ta påbygg etter fagbrevet er i boks, sier Østebømyr som har planer om å bli kokk.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway