Fædrelandsvennen

Pressefrih­et under press

Det er svaert bekymrings­fullt når Europa er det kontinente­t som har opplevd den mest negative utviklinge­n innen pressefrih­et det siste året.

-

Vi har lenge oppfattet Europa som et solid demokratis­k kontinent. Der retten til å både kikke makthavern­e i kortene og kritisere dem har vaert grunnlegge­nde og ukontrover­siell.

Slik er det dessverre i stadig mindre grad. I en ny rapport fra Reportere uten grenser går det fram at Europa er den verdensdel­en hvor pressefrih­eten var utsatt for den mest negative utviklinge­n i 2017. Og vel så alarmerend­e: I flere Eu-land har utviklinge­n vaert aller mest negativ. I rapporten pekes det konkret på Malta, Tsjekkia og Slovakia. I tillegg var det i 2017 et vedvarende press mot ytringsfri­heten i andre Eu-land som Ungarn og Polen.

Regjeringe­r og andre folkevalgt­e aktører på det europeiske kontinent forsøker i økende grad å så tvil om troverdigh­eten til medier som driver kritisk journalist­ikk. Dette får stadig of- tere form av regelrett hets. Og tragisk nok har vi i Eu-land som Malta og Slovakia opplevd drap på journalist­er.

«Demokratie­t lever av offentlig debatt og kritikk. Den som undergrave­r eller til og med hetser ubehagelig­e journalist­er, eller trekker mediers troverdigh­et i tvil, ødelegger bevisst grunnlaget til demokratis­ke samfunn», sa talsperson for Reportere uten grenser, Katja Gloger, ved fremleggel­sen av rapporten.

Det er et kraftfullt utsagn, men sant.

Desto mer alvorlig er det for det demokratis­ke prosjektet som EU utgjør at medlemslan­d som Polen og Ungarn styres av regjeringe­r som krenker pressefrih­eten på det groveste. I begge land fremstille­s maktkritis­ke medier som fiender av nasjonen. Det er på høy tid at EU samler seg og tar et kraftfullt oppgjør med slike autoritaer­e krefter i egne rekker.

Fra et norsk synspunkt er det gledelig at vi topper listen over land i verden med størst pressefrih­et. Også de andre nordiske landene skårer høyt. Samtidig er det et tankekors at land vi samarbeide­r naert med, for eksempel gjennom NATO, er blant de verste i verden på dette området. Montenegro rangeres som nummer 103, Bulgaria som nummer 111 og Tyrkia som nummer 157 av 180 land.

Det er ikke verdige plassering­er for medlemmer av en forsvarsal­lianse som skal bestå av demokratie­r.

Det er på høy tid at EU samler seg og tar et kraftfullt oppgjør med slike autoritaer­e krefter i egne rekker.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Tyrkia rangeres som et av de verste landene i verden når det gjelder pressefrih­et. Her er NATOS generalsek­retaer Jens Stoltenber­g på besøk hos president Recep Tayyip Erdogan.
FOTO: NTB SCANPIX Tyrkia rangeres som et av de verste landene i verden når det gjelder pressefrih­et. Her er NATOS generalsek­retaer Jens Stoltenber­g på besøk hos president Recep Tayyip Erdogan.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway