Fædrelandsvennen

Det er ikke sant at de unge aldri hører etter når de voksne snakker. Ungdom lytter og noen ganger gjør de også som vi sier.

- KAREN KRISTINE BLÅGESTAD KULTURREDA­KTØR karen.blaagestad@fvn.no 995 23 158

Inoen år har utdannings­myndighete­r og arbeidsliv­s forskere ropt at flere ungdommer må søke seg til yrkesfag, for det er det landet vårt trenger fremover: fagarbeide­re.

●●Nå begynner de unge å svare på dette. Flere ungdommers­øker seg inn på yrkesfag, og Vest-agder har den største økningen. Andelen som søkte seg inn på yrkesfag har nemlig økt med 5,1 prosentpoe­ng sammenlign­et med for to år siden. Over halvparten av videregåen­de-søkerne, 51,2 prosent, søkte seg inn på et yrkesfag og økningen er størst i nettopp Vestagder.

●●Det er et landskap man skal trå varsom ti. Gi bedre vitendeyrk­es rå dog kar rier e veiledning til ungdom er en farlig øvelse. For det finnes bare én sannhet om framtiden - vi vet fint lite om den. For noen år siden var det ingeniør som var det store. Høy utdanning, høy lønn og skyhøyt behov. Sikkert som banken. Men plutselig sank oljeprisen, uten at noen hadde sjekket med norske utdannings­myndighete­r om det var greit, og hele sektoren av oljelevera­ndørindust­rien stod i dyp krise. Sivilingen­iører med stor kompetanse og like store studielån måtte plutselig ut i verden og lete etter nye beitemarke­r, begynne å gründe noe selv eller søke seg over i offentlig sektor.

●●Det gikk heldigvis over all forventnin­g bra. Noen er faktisk mer fornøyd nå enn før. For en del av disse oppdaget at myten ikke var helt sann – det var ikke såååå dårlig betalt å jobbe i det offentlige som man trodde. Myten ble avlivet. En ny kom i stedet. For nå sier vittige tunger at alle disse får like godt betalt i offentlig som i privat sektor. Men slipper å jobbe. Så mye.

●●For det enkelte menneske handler det om mer enn tilbud og etterspørs­el. Det handler om hjerte og pasjon også. Det er viktig å like eller vaere interesser­t i det du skal bedrive minst åtte timer hver dag i mange år. Å gå til arbeid som ikke interesser­er, eller man ikke finner mening i, kan taere på den mentale helsen, på livskvalit­eten og hverdags trivselen og man skal finnefremt il en veldig interessan­t hobby for å veie opp for alle timene på å jobbe med noe man egentlig ikke liker.

●●Og av og til kan det vaere lurt å løfte blikket litt utover det å bare komme i jobb, men også vurderelan­gelinjer som kar rier e muligheter, lønnsvekst, personlig frihet og valgmuligh­eter. Å drive eget snekkerfir­ma er kult, men det kan vaere slitsomt å vaere helsefagar­beider i tung turnus, med nøktern lønn og ingen full stilling.

●●Norge trenger flere fagarbeide­re, og vil sannsynlig­vis det i mange år fremover. Og det er sikre jobber, mange av dem, selv om det er farlig å slå noe fast. Det tar lang tid å utdanne seg, konjunktur­er svinger raskt, teknologi vi nå ikke vet om kan gjøre mye annerledes.

●●Men akkurat nå ser vi at ungdommen svarer på behovet, at de ser at de må utdanne seg til yrker som eksisterer, og det er gledelig. Men for hvert enkelt menneske skal flere momenter på vektskålen enn bare samfunnets behov. Frafallet i yrkesfagen­e er ennå et stort problem, og hvis det stopper opp fordi ungdommen ikke får laerlingpl­ass er det nesten for et svik å regne. Vi oppfordrer dem til utdanninge­r vi ikke gir dem muligheter for å fullføre - eller gjør det mer komplisert å fullføre. Oppfordrin­gen til yrkesfagut­danningen bør forplikte både de ulike sektorene og politikern­e til å stille med praksispla­sser. Nå står hver fjerde yrkesfagse­lev uten laerlingpl­ass, til tross for mangeårige formaninge­r om at vi må bidra med nettopp det. Det er med på å forklare at bare litt over tre av fem fullfører denne utdanninge­n. Og da kan det for altfor mange baere fort over i en annen karriereve­i som samfunnet absolutt ikke trenger - den på NAV.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Vi oppfordrer dem til utdanninge­r vi ikke gir dem muligheter for å fullføre – eller gjør det mer komplisert å fullføre skriver Karen Kristine Blågestad.
FOTO: NTB SCANPIX Vi oppfordrer dem til utdanninge­r vi ikke gir dem muligheter for å fullføre – eller gjør det mer komplisert å fullføre skriver Karen Kristine Blågestad.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway