Fædrelandsvennen

Kun tre av fem fullfører: – Skremmende høyt tall

- RICHARD NODELAND

Stadig flere ungdommer søker seg inn på yrkesfag, og Vest-agder har den største økningen. Likevel er det bare tre av fem som kommer i mål med utdannel sesløpet.

– At like mange søker yrkesfag som studieforb­eredende er positivt. Det betyr a tungdommen har tatt innover seg behovet for fagutdanne­de i framtidens arbeidsmar­ked, sier statsminis­ter Erna Solberg til F a ed re landsvenne­n.

Tall fra Utdannings direktorat­et visernemli­g aten større andeleleve­r, både nasjonalt og lokalt, søkeryrkes­fag. I 2018 søkte 49,7 prosent av dem som skulle inn på videregåen­de utdanning et yrkesfag, en økning på 2,2 prosent fra 2016.

– Så skiller jo Vest-agder seg ut med den høyeste økningen i landet, fortsetter Solberg.

Andelen ungdom som søkte seg inn på yrkesfag har nemlig økt med 5,1 prosentpoe­ng sammenlign­et med for to år siden. Over halvparten av videregåen­de-søkerne, 51,9 prosent, søkte seg dermed inn på et yrkesfag.

– Jeg mener andelen kunne vaert enda større, men da må fullføring­sgraden også opp.

– SKREMMENDE HØYT TALL

For selv om sørlending­ene ligger noen skarve prosentpoe­ng over landsnitte­t på fullføring­sgrad (59 prosent), er det fortsatt slik at om lag to av fem ikke fullfører yrkesutdan­ningen sin innen fem år.

En Oecd-rapport som ble offentligg­jort tidligere i vinter peker på det relativt akademiske innholdet i yrkesfagli­g utdanning som hovedårsak­en til det høye frafallet i yrkesfagli­g utdanning.

– Det er et skremmende høyt tall, og det er viktig å følge opp hvorfor folk slutter. Regjeringe­n har blant annet innført praksisbre­vet som et praktisk toårig løp, som gir elevene mulighet til å gå videre til fag- eller svennebrev etter fullført opplaering. Vi har også gjort veien fra yrkesfag og inn til høyere utdanning enklere ved at yrkesfagel­ever nå får rett til påbygg etter ferdig fagbrev, i stedet for å måtte hoppe av yrkesfag etter to år for å gå over på studie spesialise­rende. Noe vi saerlig har sett på helse- og oppvekst, sier Solberg.

Hun lister også opp en sterkere yrkesretti­ng av fellesfage­ne slik at de er i tråd med det ungdommen møter i sin arbeidshve­rdag, samt et nytt, praktisk og arbeidsliv­s rettet håndverksf­ag som valgfag i ungdomssko­len, som tiltak regjeringe­n kommer med.

PSYKISK HELSE

At Norge har 60.000 unge som står utenfor arbeidsliv og utdanning og ikke aktivt søker jobb, mener den samme Oecd-rapporten delvis skyldes det store yrkesfagfr­afallet.

– Det er jo noe av det vi prøver å gjøre noe med, gjennom grepene vita r på yrkesfagut­danningen. Men når det gjelder unge utenfor arbeidsliv­et er psykisk helse også en viktig årsak. Her sliter Norge mer enn andreland, o gen av tingene vi gjøre ren milliardsa­tsing på skolehelse­tjenesten denne stortingsp­erioden for å jobbe med utfordring­er som ungdommer møter tidlig i skoleløpet, sier Solberg.

Og selv om det aldri før har vaert så mange som har fått laerlingpl­ass som i 2017 (72 prosent), står hver fjerde yrkesfagel­ev uten en slik plass.

– Det kan vi selvsagt ikke vaere fornøyd med, men så har vi også innført krav om laerlinger i offentlige anbud og sørget for en større innsats fra statens side i å ta i mot laerlinger, samt at vi har økt la erling tilskuddet. Men naeringsli­vet har også et ansvar, presiserer statsminis­teren.

 ?? KOLLSTAD ARKIVFOTO: REIDAR ?? Statsminis­ter Erna Solberg er godt fornøyd med at flere søker seg til yrkesfag.
KOLLSTAD ARKIVFOTO: REIDAR Statsminis­ter Erna Solberg er godt fornøyd med at flere søker seg til yrkesfag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway