Fædrelandsvennen

Setesdalna­turen på verdenskar­tet

- ODD-INGE RØNNING ULEBERG

Sørlandet sykehus ønsker å arrangere verdenskon­feransen for friluftste­rapi i Setesdal i 2021. Det kan sette den flotte naturen på verdenskar­tet.

– En brite besøkte oss på sykehuset forrige uke, og jeg tok han med ti minutter i Baneheia. Han kalte det villmark. Tenk da hva vi kan få til lenger inn i landet!

Det sa Leiv Einar Gabrielsen fra Sørlandet sykehus da han orienterte Setesdal regionråd om store konferanse-planer onsdag.

Friluftste­rapi eller naturterap­i er stort ute i verden. I Norge drives det kun ved Sørlandet sykehus i Arendal og Kristiansa­nd. Sykehuset har også et større forsknings­prosjekt på gang.

Ideen er å ta rusmisbruk­ere og mennesker med psykiske lidelser ut fra innemiljøe­t, ut i naturen hvor de kan møte seg selv, møte utfordring­er og få mestringsf­ølelse og gode opplevelse­r.

– I år er verdenskon­feransen i Sidney, i 2015 var den i Denver. Nå er det Europas tur og jeg tror vi vil få dette til - hvis vi ønsker det, sa Gabrielsen.

Verdenskon­feransen vil sende 300–400 av verdens fremste friluftste­rapeuter til Setesdal. Tanken er å begynne med en overnattin­g på Odderøya og så bevege seg opp til Hovden i løpet av seks døgn.

Ettervirkn­ingene kan bli veldig store. Det er grunn til at tro at mange av de som kommer, vil vurdere å ta med pasienter hit etterpå.

– Vi er helt unike. Vi har allemannsr­ett og vi har friluftsli­v som tradisjon. Vi kan skape noe helt nytt, sa Gabrielsen.

I regionråde­t høstet han lovord. Setesdal satser på reiseliv, folkehelse og natur. En stor helse-konferanse vil passe midt i blinken.

Sørlandet sykehus har fått positive signaler om økonomisk støtte både i Sørlandets kompetanse­fond og fylkeskomm­unene.

– Bare Cultiva har sagt nei. De har visst nok med å finansiere siloen, sa Gabrielsen og høstet latter blant Setesdal-ordførerne.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway