Fædrelandsvennen

Nå kan «skammens hus» bli revet

Kommunen ga pålegg om riving innen 1. april, med varsel om 50.000 kroner i tvangsmulk­t. Lite skjer, og naboene er grundig lei av å vente.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– Det kalles bare for «skammens hus». «Å ja, dere bor ved skammens hus?», sier folk vi treffer, forteller Helge Quidding (63), nestleder i styret for Tinnheia Terrasse Borettslag.

For to år siden sto de fram i Faedreland­svennen og krevde at kommunen iverksatte tvangstilt­ak overfor huseier. Det har ikke gitt synlige resultater i landskapet.

Fortsatt står det røde huset som en rød klut midt i synet til 105 beboere i 72 leilighete­r i Tinnheia Terrasse borettslag.

– Av de 105 beboerne er 100 av dem hundre prosent engasjert i denne saken. Noen har til og med sendt private brev til byggesaksl­eder, opplyser styreleder Trygve Helleren.

Enhver med snev av estetisk sans vil erkjenne at borettslag­et har et poeng. Dessuten anser de huset som farlig, i fall noen fra den yngre garde skulle forville seg inn i eller naer det.

ILAGT FORELEGG

I januar fremmet byggesaksa­vdelingen i kommunen et pålegg med krav om riving av huset innen 1. april, ellers ventet 50.000 kroner i engangsmul­kt. Med plan- og bygningslo­ven i hånd begrunnes pålegget slik:

«Kristiansa­nd kommune har ved henvendels­e og besiktigel­se blitt gjort oppmerksom på at eneboligen på eiendommen har kommet i svaert dårlig stand og må rives for ikke å falle ned ukontrolle­rt av seg selv.»

De anfører at saken har pågått i fem år, uten at den kvinnelige huseieren har vist vilje til å rydde opp.

Pålegget er ikke besvart. 12. april ila derfor plan- og bygningssj­efen forelegg om riving, som vil ha samme virkning som rettskraft­ig dom om ikke huseier innen 30 dager reiser søksmål mot det offentlige for å prøve forelegget.

I 2013 ble tomta sprengt ut, uten søknad til kommunen. Et sprengning­suhell rammet grunnmuren, den ble senere fjernet og huset støttet opp av bjelker.

Siden har stedet sett lettere bombet ut, og det skal ha oppstått uenighet mellom huseier, byggfirma og forsikring­sselskap om ansvar og kostnader. Dertil har det vaert «personlige årsaker» til at kommunen har vaert litt tilbakehol­dne i saken.

– Plan- og bygningset­aten må skille mellom byggesak og person. Det er ikke deres jobb å vurdere sosiale forhold, mener styreleder Helleren.

– Det løftes ikke en finger fra politikern­e i denne saken. Er Tinnheia blitt en salderings­post, spør Helge Quidding.

– MENNESKELI­GE HENSYN

Da beboerne flyttet inn i 2005 hadde firmaet VEF fra Vennesla, som bygde de seks blokkene, innløst boligen.

Entreprenø­ren skulle jevne huset med jorda og reise et beskjedent leilighets­bygg, men planene ble skrinlagt og eiendommen solgt til kvinnen i 2012 for 1,76 millioner kroner.

– Joda, det skjer noe, sier Bjørn Harald Andersen, kommunens byggesaksl­eder.

Det har vaert et problem å få kontakt med huseier, dernest har det vaert omstendigh­eter som har gjort at kommunen har måttet vise hensyn.

– Hvorfor har det tatt så lang tid?

– For det første er det store verdier på spill. Samtidig er det personlige årsaker. Vi må vise menneskeli­ge hensyn og gå litt forsiktig fram, mener byggesaksl­ederen.

Det har ikke lyktes Faedreland­svennen å komme i kontakt med huseier.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Helge Quidding (t.v.) og Trygve Helleren i styret for Tinnheia Terrasse Borettslag synes saken har tatt umåtelig lang tid.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Helge Quidding (t.v.) og Trygve Helleren i styret for Tinnheia Terrasse Borettslag synes saken har tatt umåtelig lang tid.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Allerede da terrassele­ilighetene sto ferdig i 2005 skulle huset rives til fordel for noe nytt, men senere ble det solgt.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Allerede da terrassele­ilighetene sto ferdig i 2005 skulle huset rives til fordel for noe nytt, men senere ble det solgt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway