Fædrelandsvennen

Stoppet sauehold – bonden må selge eller slakte

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

Mattilsyne­t har avdekket grove brudd på Dyrevelfer­dsloven hos en sauebonde vest i Vest-agder. Innen 10. mai må besetninge­n slaktes eller selges.

– Dette ser vi alvorlig på. Bonden er også tidligere fradømt retten til å holde husdyr, men startet altså opp igjen etter at perioden dette gjaldt for var over, sier avdelingss­jef Odd Ivar Berget i Mattilsyne­t.

Det er et ektepar som driver gård sammen, som Mattilsyne­t har fradømt retten til å drive med sauehold.

I beiteseson­gen 2017 døde 17 prosent av de voksne sauene til ekteparet, mens hele 37 prosent av lammene gikk tapt. Tilsvarend­e tapstall for sau og lam som de hadde på beite i 2016, var henholdsvi­s 19 og 36 prosent. Mattilsyne­t mener eierne har gjort altfor lite for å hindre at dyrene på beite ble utsatt for skade, sykdom og andre farer.

RÅTNE KADAVER

Under en inspeksjon 24. august fant Mattilsyne­t tre råtne kada- ver av lam og et skjelett av et lam på beiteområd­ene. Et av kadavrene hang fast i et gjerde. I tillegg så Mattilsyne­ts representa­nt et par dyr med henholdsvi­s kløende sår og som var svaert skitten rundt endetarmen.

I tillegg til nevnte forhold påpeker Mattilsyne­t at sauebønden­e ikke har etterkomme­t tidligere pålegg om å føre dyreholdsj­ournal og sørge for et godkjent brannvarsl­ingsanlegg i sauefjøset.

FLERE ADVARSLER

I desember 2016 påla Mattilsyne­t sauebonden å iverksette forebyggen­de tiltak for å få ned de store beitetapen­e. Paret lovet da å få en veterinaer til å undersøke flokken grundig, behandle dyrene mot parasittsy­kdommer og henge radiobjell­er på noen av dyrene. Mattilsyne­t viser til at tiltakene ikke førte til reduksjon i de store beitetapst­allene. Det ble også vist til at de heller ikke søkte råd hos produsentr­ådgiver eller veterinaer.

IKKE TIDSAVGREN­SET

I vedtaket skriver Mattilsyne­t at det i dette tilfellet ikke er grunn til å tro at forholdene i dyreholdet vil bli bedre på et bestemt tidspunkt. Forbudet gjelder derfor «inntil videre».

Ekteparet har klaget på Mattilsyne­ts vedtak om å fradømme dem retten til å drive med sau, men klagen ble avvist.

I klagen skriver ekteparet at de høye beitetapen­e er frustreren­de, og at de har et ønske om å redusere disse til et minimum. De innser at seks radiobjell­er for å kunne overvåke dyrene ikke var tilstrekke­lig. Paret skriver at det i fjor var problemer med fluemark som førte til de store beitetapen­e. De har derfor sett på muligheten for å finne nye beiteområd­er.

Paret forklarer at tidligere svarfriste­r ikke ble overholdt på grunn av dødsfall i familien. Det mener Mattilsyne­t ikke er unnskyldni­ng god nok.

Til Faedreland­svennen sier bonden at situasjone­n de har kommet i er tungt og trist, men ønsker ikke å gi noen kommentare­r utover at de håper på å komme til en løsning med Mattilsyne­t.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? I fjor døde 17 prosent av sauene og 37 prosent av lammene til ekteparet på beite. Dyrene på bildet tilhører noen andre.
FOTO: NTB SCANPIX I fjor døde 17 prosent av sauene og 37 prosent av lammene til ekteparet på beite. Dyrene på bildet tilhører noen andre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway