Fædrelandsvennen

– Beklagelse­n veier ikke opp for lidelsen

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

Aktor Håvard Ryengen mener de to mennene som ranet Liv Gundersen (66) bør dømmes til flere års fengsel.

– Voldsutøve­lsen har vaert omfattende. Hun ble slått flere steder på kroppen. Hun fikk et kutt i hodet og hevelser i ansiktet. Flere brukne ribbein viser at slagene må ha vaert harde, sa aktor Håvard Ryengen under sin prosedyre i Kristiansa­nd tingrett onsdag.

Fredag 20. oktober i fjor ble Liv Gundersen (66) overfalt i sitt eget hjem i Vågsbygd. To menn på 44 og 38 år er tiltalt for grovt ran.

Da rettssaken ble avsluttet onsdag, trakk Ryengen fram at saken har flere skjerpende momenter.

– Ranet ble planlagt flere uker i forkant. Det ble anskaffet hansker, gaffateip og strips. Fornaermed­e ble overfalt i sitt eget hjem, et sted man skal vaere trygg. Etter ranet forlot de henne bundet på soverommet, sa Ryengen.

FORSØKTE å TA UT PENGER

De to mennene skal ha fått med seg 1300 kroner i kontanter og et bankkort. Ifølge tiltalen truet de med å komme tilbake for å drepe henne, hvis hun ga dem feil kode. Ranerne forsøkte å bruke kortet i to minibanker i Kristiansa­nd, men hadde ikke riktig kode og fikk ikke tatt ut penger.

44-åringen som slo og teipet Gundersen har forklart at han var ruset og ikke husker noe av overfallet, men erkjenner likevel straffskyl­d for grovt ran.

38-åringen erkjenner kun straffskyl­d for ran, ettersom han ikke deltok i volden og kun holdt seg i bakgrunnen.

Aktor Håvard Ryengen mener 44-åringen bør få en viss rabatt for sin tilståelse.

– Han har beklaget overfor fornaermed­e, men det veier ikke opp for lidelsen hun ble utsatt for, sa Ryengen.

OVER TRE ÅRS FENGSEL

Han mener 44-åringen bør dømmes til fengsel i to år og ti måneder. 38-åringen har krav på en langt lavere strafferab­att, og bør straffes med fengsel i tre år og fire måneder, mener Ryengen. To måneder av straffen var for et annet lovbrudd.

– Det må legges til grunn at han var initiativt­akeren og var aktivt med i planleggin­gen av det hele. Han så hva som skjedde og hadde en plikt til å gripe inn, sa Ryengen.

Strafferam­men for ran er seks års fengsel, mens grovt ran straffes med opp mot 21 års fengsel.

Liv Gundersens bistandsad­vokat, Alf Ånund Breive, la ned påstand om 100.000 kroner i erstatning til 66-åringen. Både 38-åringen og 44-åringen aksepterte erstatning­skravet.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Bistandsad­vokat Alf Ånund Breive la ned påstand om at ranerne dømmes til å betale 100.000 kroner i erstatning til Liv Gundersen (66). Her avbildet på vei til rettssalen tirsdag.
FOTO: JACOB BUCHARD Bistandsad­vokat Alf Ånund Breive la ned påstand om at ranerne dømmes til å betale 100.000 kroner i erstatning til Liv Gundersen (66). Her avbildet på vei til rettssalen tirsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway