Fædrelandsvennen

Flytårnet på Kjevik kan bli privatiser­t

Avinor konkurrans­eutsetter tårntjenes­tene på Kristiansa­nd lufthavn Kjevik. Oppstarten for en eventuell ny leverandør av tjenestene vil vaere januar 2020.

- TEKST: CHRISTINA ØSTTVEIT christina.osttveit@fvn.no TEKST: eivind.kristensen@fvn.no

– Det stemmer. Konkurrans­en ble kunngjort i går, og ligger nå kunngjort i tråd med regelverk som gjelder for denne typen offentlige anskaffels­er, sier Stine Ramstad Westby, konserndir­ektør for drift og infrastruk­tur i Avinor AS.

I tillegg til Kjevik, skal også flysikring­stjenesten­e på Ålesund lufthavn Vigra konkurrans­eutsettes.

FRIST I MAI

– Dette er to tårn vi mener det er naturlig å starte med når Avinor nå for første gang skal konkurrans­eutsette denne tjenesten. Vi tror at de er av en sånn karakter at de er attraktive i markedet, sier Westby.

Tilbyderne har først en frist i mai til å levere et prekvalifi­kasjonsgru­nnlag.

– De som vil bli valgt ut videre, har en frist i august på å levere et tilbud. Vi forventer at vi vil bruke høsten og fram mot jul med å forhandle og velge leverandør. Oppstarten av leveransen er satt til 1. januar 2020, avhengig av hvordan dialogen med leverandør­en går, sier hun.

– SKAL IKKE MERKES

Westby sier at privatiser­ingen er i tråd med den nye eiermeldin­gen, hvor eierne ønsker økt konkurrans­e rundt tjenestene. Nå er det kun Avinors dattersels­kap, Avinor Flysikring AS som tilbyr flysikring­stjenester på flyplassen­e i Norge.

Konserndir­ektøren understrek­er at det går et tydelig skille mellom de to selskapene, og at Avinor Flysikring av den grunn ikke får noen fordeler i konkurrans­en.

– Vi er spente på hvor mange aktører som vil delta i konkurrans­en. For oss er det viktig å klare å oppretthol­de den gode kvaliteten vi har på tjenestene i dag. Passasjere­r eller flyselskap skal ikke kunne merke den overgangen, sier Westby.

– TAR TIL ETTERRETNI­NG

For et par år siden ble tårntjenes­tene på privateide Sandefjord lufthavn Torp lagt ut på anbud. Da ble sju utenlandsk­e aktører danket ut av Avinor Flysikring AS.

Kommunikas­jonssjef Erik Lødding håper selskapet kan hevde seg i anbudsrund­en om Kjevik.

– Vi tar utlysninge­n til etterretni­ng, og skal delta i konkurrans­en på lik linje med andre tilbydere. Nylig vant selskapet konkurrans­en om tårntjenes­ter på Torp, og således har vi vist at vi kan levere et konkurrans­edyktig tilbud. Det er også målet vårt i konkurrans­en om Kjevik, sier Lødding til Faedreland­svennen.

 ?? FOTO: ERLING S. HAEGELAND ?? Avinor AS vil privatiser­e tårntjenes­tene på Kjevik.
FOTO: ERLING S. HAEGELAND Avinor AS vil privatiser­e tårntjenes­tene på Kjevik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway