Fædrelandsvennen

Stortinget sa nei til Jensens reduserte inflasjons­mål

-

Regjeringe­n har iverksatt en forskrift der inflasjons­målet settes ned fra 2,5 til to prosent. Tirsdag sørget KRF for at finanskomi­teen sa nei til endringen.

Nyheten ble formidlet av VG få minutter før finansmini­ster Siv Jensen (Frp) skulle holde sin pressekonf­eranse i forkant av partiets landsmøte.

– Jeg må be om litt tid før jeg kan kommentere dette, sier Jensen på spørsmålom en kommentar til at stortingsf­lertallet vender tommelen ned for å senke inflasjons­målet.

Krfs finanspoli­tiske talsperson Kjell Ingolf Ropstad sier til VG at Stortinget vanligvis følger regjeringe­n i en slik sak, fordi man velger å stole på at det ligger sterke faglige begrunnels­er bak.

ER INNFØRT

– Men etter hvert som vi jobbet med saken, fikk vi mange faglige innspill som anbefalte at inflasjons­målet ikke bør reduseres fra 2,5 til 2 prosent, blant annet av hensyn til sysselsett­ingen, sier han.

I tillegg til KRF sier både Ap, SV, Sp, Rødt og De Grønne nei til forskrifts­endringen. Dermed sa finanskomi­teen på Stortinget tirsdag kveld nei til endringen som regjeringe­n allerede har innført.

– Forskrifts­endringen er gjort, men vi forventer at finansmini­steren lytter til flertallet i Stortinget, sier Ropstad.

DAGENS PRAKSIS

Det var i begynnelse­n av mars at finansmini­ster Siv Jensen (Frp) opplyste at forskrifte­n skal moderniser­es i tråd med det som er dagens praksis i pengepolit­ikken. Et mål for prisstigni­ngen på to prosent er på samme nivå som de fleste land vi kan sammenlign­e oss med, forklarte Jensen.

Hun presiserte imidlertid at det ikke er noen direkte kobling mellom målet og Norges Banks rentesetti­ng.

– Bankens vurdering av rentesetti­ngen har å gjøre med konjunktur­utviklinge­n i norsk økonomi. Vi har lenge visst at vi ville komme inn i en periode med mer normale renter, sa hun.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Finansmini­ster Siv Jensen.
FOTO: NTB SCANPIX Finansmini­ster Siv Jensen.
 ?? FOTO: NTB SCANNPIX ?? Kjell Ingolf Robstad.
FOTO: NTB SCANNPIX Kjell Ingolf Robstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway