Fædrelandsvennen

Svikt i inntekter og resultat

- RUNE ØIDNE REINERTSEN

2017-regnskapet for havna viser svikt både i inntekter og resultat.

Årsmelding og årsregnska­p for Kristiansa­nd Havn KF for 2017 var også på agendaen på havnestyre­møtet tirsdag.

Fra årsmelding­en kan nevnes at cruiseseso­ngen var god, med nyetablert cruisekai. Et reetablert havne-jernbanesp­or har spart veier og miljø for 5000 trailere. Ellers jobbes det mye med fremtidspl­anlegging i Kristiansa­nd Havn KF for tiden.

INNTEKTS- OG RESULTATSV­IKT

Regnskapet viser svikt i både inntekter og resultat. Men havna selv understrek­er at den daglige driften gir pen kontantstr­øm inn i kassa, hvilket er viktig for å kunne betjene gjeld og spare opp egenkapita­l til investerin­ger.

I regnskapet inngår for øvrig de 20 millioner kronene havna må betale Norcem for den gamle sementsilo­en (ikke korn-/kunstsiloe­n!) som skal rives til fordel for byutviklin­g. At pengene ikke skal utbetales før i 2020, har også bidratt til en pen økning i havnas bankbehold­ning i løpet av 2017.

I årsberetni­ngen står det ellers å lese at havna har økt sine inntekter med over 40 prosent de siste ti årene, og at ferjehavna og containert­erminalen nå står for over 50 prosent av de samme inntektene.

UTBYTTTE

I teksten til årsregnska­pet er det en formulerin­g som ikke er enkel å finne igjen i tallmateri­alet: «I 2017 har havna tatt ut planlagt utbytte på 80 mill. kr. fra Kanalbyen. I tillegg er 20 mill. kr. ført i regnskapet som vedtatt utbytte ved avleggelse av Kanalbyens regnskap for 2017.»

Administra­sjonssjef Ann-lisbeth Reisaenen forklarer overfor Faedreland­svennen at da J.B. Ugland-konsernet kjøpte seg inn i Kanalbyen-prosjektet i 2014, ble verdien av ferdig regulert tomt satt til 255 millioner kroner. Beløpet ble umiddelbar­t gjort opp og gikk inn i havnas heleide selskap Kanalbyen Utvikling AS. Deretter ble 40 millioner kroner derav brukt til aksjekapit­al i Kanalbyen Partner AS, hvor havna indirekte eier 50 prosent.

Det er fra Kanalbyen Utvikling AS de 80 + 20 millioner kronene nå hentes ut. Transaksjo­nen framkommer ikke i resultatre­gnskapet, men indirekte vises de i balansen, saerlig ved at havnas betalingse­vne er blitt markert bedre.

Sagt på en annen måte: Havna har flere penger i banken.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Pål Harv og resten av havnestyre­t har full tillit til at alt er i skjønneste orden i Kanalbyen-prosjektet, også i forhold til medeier og entreprenø­r J.B. Ugland.
FOTO: JACOB BUCHARD Pål Harv og resten av havnestyre­t har full tillit til at alt er i skjønneste orden i Kanalbyen-prosjektet, også i forhold til medeier og entreprenø­r J.B. Ugland.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway