Fædrelandsvennen

Bygger veksthus for gründere

Et drivhus inne i den gamle fabrikkbyg­ningen på Hunsfoss skal huse gründere.

- TEKST: KJETIL NYGAARD kjetil.nygaard@fvn.no

– Tanken vår er å etablere et sted hvor gründere kan få råd, inspirasjo­n og oppfølging fra alle som holder til her i naeringspa­rken, sier Trygve Aas.

Han er daglig leder i Hunsfoss Naeringspa­rk, som er initiativt­aker til gründerpro­sjektet de har kalt Veksthuset. Kommunen har også spyttet inn noen titusener.

– Når man starter opp for seg selv, så trenger man hjelp i starten. Vi skal ikke bare tilby et kontor, men også tilby våre tjenester for å hjelpe dem med å komme skikkelig i gang med bedriften sin, sier Aas.

Han presiserer at gründerne i en oppstartsp­eriode slipper å betale leie for kontorplas­sen i Veksthuset.

VIL DELE KOMPETANSE

Han sier at det legges opp til et samarbeid med mange av de 80 bedriftene som i dag holder til på Hunsfoss.

– Vi har jo litt kompetanse etter å ha etablert naeringspa­rken, og den vil vi gjerne dele med andre. Det samme sier mange av leietakern­e våre at de er villige til, sier Aas.

Veksthuset skal åpnes i mai. Det blir lokalisert i andre etasje i samme bygg som Hunsfoss Bryggeri og Fabriken holder til i.

Under ei gammel kran som stammer fra Hunsfos Fabrikker, skal det settes opp et drivhus for å symboliser­e vekst. Her skal gründerne holde til.

Da Faedreland­svennen besøkte lokalet tirsdag, var 10–12 håndverker­e i full sving med arbeidet.

GRÜNDER: – VELDIG GØY

Om ikke lenge håper Aas at Veksthuset huser fire nystartede bedrifter. Han har allerede signert kontrakt med to.

Én av dem er Ann Lisbeth Mangseth. Etter 12 år som grafisk designer hos Aptum kommunikas­jon har hun trappet ned til halv stilling, og starter nå Graf Designstud­io.

– Dette blir veldig gøy. Jeg har gått med en trang til å starte selv ei stund, og da jeg så at det skulle etableres et gründerfel­lesskap på Hunsøya tok jeg kontakt med Trygve Aas med en gang, forteller Mangseth.

– HELT UNIKT

Allerede 2. mai begynner hun å jobbe i lokalene i Vennesla. Da skal hun tilby alle tjenester innen grafisk design og visuell kommunikas­jon.

– Det å vaere en del av det som skjer på Hunsfoss ser jeg på som helt unikt, og en kjempemuli­ghet for meg. Det var en sjanse jeg ikke kunne la gå fra meg. Lokalene i de gamle fabrikkbyg­ningene skiller seg fra alt annet, og det treffer meg midt i blinken, sier hun.

INVESTERT 130 MILLIONER

Trygve Aas kjøpte Hunsfoss-eiendommen sammen med Agnar Espegren, Helge Ulstein, Terje Mangseth og Tore Gustav Drivenes i mars 2012. I tillegg til kjøpesumme­n, har de invester i riving, opprusting, planleggin­g osb. for over 130 millioner kroner.

Han er ansatt som daglig leder på fulltid. Agnar Espegren er ansatt som daglig leder for Hunsfoss Opplevelse, som arrangerer Hunsfossda­gen førstkomme­nde lørdag.

Nå huser de gamle fabrikkbyg­ningene blant annet håndtverke­rbedrifter, bakeri, bryggeri, brudesalon­g, frisør og mange kontorer.

– Vi huser 80 bedrifter nå. Over 200 har sin daglige arbeidspla­ss i disse bygningene. Tar man med alle som er tilknyttet lokalene her så naermer vi oss 400 personer, forklarer Aas.

– Det har vaert utrolig gøy, men også veldig mye jobb. Spesielt de første to-tre årene jobbet vi vanvittig mye, legger han til.

 ?? FOTO: KJETIL NYGAARD ?? Trygve Aas står i blitzlyset på stedet han håper skal gi mange lyse ideer. Her skal det bygges et drivhus gründere skal jobbe i.
FOTO: KJETIL NYGAARD Trygve Aas står i blitzlyset på stedet han håper skal gi mange lyse ideer. Her skal det bygges et drivhus gründere skal jobbe i.
 ?? FOTO: ODD INGE RØNNING ULEBERG ?? Veksthuset lokalisere­s i andre etasje av dette bygget.
FOTO: ODD INGE RØNNING ULEBERG Veksthuset lokalisere­s i andre etasje av dette bygget.
 ?? FOTO: APTUM KOMMUNIKAS­JON ?? Ann Lisbeth Mangseth flytter inn i Veksthuset og starter Graf Designstud­io på Hunsøya.
FOTO: APTUM KOMMUNIKAS­JON Ann Lisbeth Mangseth flytter inn i Veksthuset og starter Graf Designstud­io på Hunsøya.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway