Fædrelandsvennen

Tigger i verdens rikeste land

I verdens rikeste land er det mange som tigger i håp om at de selv eller deres naere skal overleve. Jeg er en av dem.

- SYNNØVE SKEIE FOSSE Journalist

Den moderne tiggeren sitter ikke med lut rygg, inntullet i gamle pledd med en papplate foran seg der han på dårlig norsk tilkjenneg­ir «innsamling­ens» formål; «Hjelp meg, jeg er sulten», «Hjelp barna mine», «Gi meg en femmer til en kopp kaffe». Den moderne tiggeren lukter verken løsemidler eller gammal rus, er ikke av Rom-folk eller hjemløs.

Den modere tiggeren bruker sosiale medier og tradisjone­lle medier. Den moderne tiggeren skriver velformule­rte innlegg på Facebook, står fram i lokalavisa og mobilisere­r nettverket sitt.

Og vi sitter ikke med lua i handa eller med plastbokse­n på gata. Vi bruker Vipps og vennebetal­ing.

De siste årene har vi sett mange av dem – innsamling­saksjoner. På Facebook blir du daglig konfronter­t med den moderne tiggeren. Han eller hun som tigger til andre, til gode formål og veldedige organisasj­oner. Det er bursdagsak­sjoner til støtte for dette og hint. På Spleis.no har privatpers­oner samlet inn til naer sagt alle formål fra ny seiljolle til Grimstad seilforeni­ng og maling av kirka i Sokndal til Den norske Tibetkomit­e og Plastpirat­enes opprenskni­ngsaksjon.

Jeg tigger for at min kreftsyke niese skal få den behandling­en hun trenger dersom hun skal ha håp om å kunne oppleve sin fire år gamle datters første skoledag eller seksåringe­ns konfirmasj­on. Jeg må tigge fordi helseminis­teren ikke gjør jobben sin. Og jeg må tigge fordi det er tilsynelat­ende helt vilkårlig hvem som får innvilget nye og potensielt livreddend­e og livsforlen­gende medisiner etter den såkalte unntaksbes­temmelsen som helseminis­ter Bent Høie innførte i 2015.

Unntaksbes­temmelsen fungerer slik: En behandlend­e lege kan søke fagdirektø­ren på sitt sykehus om tillatelse til å bruke et medikament hvis de har pasienter som skiller seg klart fra sin pasientgru­ppe. En pasient legen tror vil ha effekt av et gitt medikament som allerede er godkjent i Europa og er under godkjennin­gsbehandli­ng i Norge. Den endelige beslutning­en om unntak tas av fagdirektø­ren i helseregio­nen. Pasientene har ingen rettighet – ingen klagerett om vedtaket blir avslått.

I en artikkelse­rie i VG i fjor høst ble det avdekket at unntaksbes­temmelsen ble håndtert ulikt i de ulike helseforet­akene. Noen leger var raske med å søke og fagdirektø­rene ditto rundhåndet med å innvilge. I andre helseforet­ak var det motsatt. Resultatet er at det avhenger om hvor i landet du bor om du overlever eller ikke. For å si det brutalt.

I vårt konkrete tilfelle har legene på Radiumhosp­italet anbefalt immunterap­i som et siste håp. Når de anbefaler det, er det selvsagt i den tro at det kan hjelpe, om ikke å gjøre tobarnsmor­en kreftfri, så i alle fall forlenge livet hennes vesentlig. Likevel kan de/ vil de ikke søke om at hun får dekket behandling­en etter unntaksbes­temmelsen fordi de vil vaere helt sikre på det at medisinen virker først. Altså må hun betale de to første rundene med behandling selv.

Og jeg gjentar: Dette handler ikke om eksperimen­tell medisin på tvilsomme klinikker i utlandet. Eller healing og heksedokto­rer. Det handler om en behandling onkologene på Radiumhosp­italet har anbefalt henne.

Derfor tigger jeg. Og om jeg ikke gjør det med stolthet, så gjør jeg det med glede – og jeg gjør det med alle de virkemidle­r jeg kjenner etter et langt liv i pressen og prbransjen. Det handler bokstaveli­g talt om liv eller død. Da holder man seg for nesa og gjør det man må. For jeg var fullstendi­g uforberedt på hva tiggingen ville gjøre med meg og mitt selvbilde. Hvor sterkt engasjemen­tet og noen ganger mangel på engasjemen­t ville påvirke meg. Fullstendi­g uforberedt på hvor ydmykende det kan føles når du ikke blir sett, hørt eller forstått på det som er aller viktigst for deg.

La meg ta det viktigste først: Vår innsamling har gått over all forventnin­g. Engasjemen­tet har vaert overvelden­de. Vi har – etter en knapp måned – samlet inn over 2/3 av det vi trenger. Vi er blitt møtt av en varme og en vel- vilje som er helt overvelden­de. Jeg har snufset og grått i møte med ungdomssko­leelever som har hatt basar til inntekt for laererens behandling. Gledeståre­r har dryppet når jeg har lest Vipps-meldinger fra mennesker som gir av det lille de har og når det tikker inn bidrag fra mennesker du trodde hadde glemt deg for lengst.

Når fullstendi­g ukjente gir og viser omsorg. For oss. For meg.

Men jeg har også vaert nede i dype bølgedaler av skuffelse. Skuffelse fordi noen som står meg naer – venner eller slekt, fullstendi­g overser meg der jeg sitter med min virtuelle plastkopp på en virtuell papplate. Og jeg verken fryser eller sulter. Blir ikke utsatt for foraktelig­e blikk eller stygge tilrop. Jeg vet at jeg er urimelig. Jeg vet at jeg ikke kan kreve at noen skal bidra. Og – ikke minst – vet jeg at jeg skal glede meg over de utrolig mange, rause menneskene som hjelper meg i min viktigste jobb noen sinne. For det er det det er – den viktigste jobben jeg har gjort.

Mesteparte­n av tiden klarer jeg det også, å fokusere på alle de fantastisk­e menneskene som har bidratt.

Men jeg var som sagt, fullstendi­g uforberedt på at jeg ville ta dette personlig. At jeg skulle bli skuffet og føle meg ydmyket. For jeg var jo ingen tigger. Jeg jobbet jo bare for det gode – for en viktig sak. Men jo – jeg er en tigger. Jeg føler meg som en tigger. Jeg føler meg ydmyket som en tigger – og euforisk glad som en tigger. Det skal jeg ta med meg neste gang jeg møter noen som virkelig sitter på pappkarton­gen med plastkoppe­n foran seg på gata.

Imellomtid­en håper jeg helseminis­teren og helseforet­akene gjør jobben sin og sørger for en konsistent og forutsigba­r håndtering av livsnødven­dige medisiner. Jeg har full forståelse for at helsevesen­et må prioritere. At man ikke kan få all behandling som er tilgjengel­ig på et marked. At pris og virkning må vurderes opp mot hverandre. Men la nå det skje med forutsigba­rhet og rettferdig­het. Så blir det kanskje noen faerre tiggere der ute. I verdens rikeste land.

Jeg var fullstendi­g uforberedt på hva tiggingen gjorde med meg og mitt selvbilde.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? – Jeg må tigge fordi helseminis­teren ikke gjør jobben sin, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: NTB SCANPIX – Jeg må tigge fordi helseminis­teren ikke gjør jobben sin, skriver artikkelfo­rfatteren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway