Fædrelandsvennen

Strømmåler­e og strømregni­ngen

- OLE-HERMAN CAPPELEN Seksjonsle­der Nettkunde Agder Energi Nett

Vi viser til leserinnle­gg 23. april hvor det stilles spørsmål om strømregni­ngen etter at kunden har fått installert ny strømmåler.

●●Vi beklager at kunden opplevde at det tok tid før han fikk svar på sin henvendels­e til kundesente­ret. Det kalde vaeret i vinter har ført til høyt strømforbr­uk og høye strømprise­r, noe som gir seg utslag i nivået på strømregni­ngene. Vi har derfor hatt stor pågang til kundesente­ret den siste tiden og ventetiden har dessverre vaert lengre enn ønskelig.

Strømmåler­en til kunden ble kontroller­t onsdag 18. april, ca. to uker etter at kunden bestilte kontrollmå­ling. Det viste seg at strømmåler­en går riktig, men i tillegg til at den måler kundens forbruk i virksomhet­ens lokaler, er den tilkoblet en ledning som kunden ikke var klar over og han vet heller ikke hva denne ledningen er koblet til. Agder Energi Nett eier og har ansvaret for strømmåler­ne, mens øvrige installasj­oner i sikringssk­apet er kundens ansvar. Kunden ble derfor oppfordret til å kontakte en installatø­r for å avklare hvor denne ledningen går og eventuelt gjøre tiltak.

Agder Energi Nett skal i løpet av 2018 fullføre utskifting­en av alle de naermere 200 000 strømmåler­ne på Agder. Når den gamle måleren demonteres avleses målerstand­en. I den første strømregni­ngen kunden får etter målerskift­et vil forbruket vaere basert både på avlesninge­r av den gamle måleren og registreri­ng på den nye. Dersom det er lenge siden kunden selv meldte inn forbruket og forbruket i mellomtide­n har økt, kan dette gi en økning på den første fakturaen etter målerskift­et. Motsatt kan fakturaen bli lavere dersom forbruket den siste tiden har vaert lavere enn normalt. Vi oppfordrer derfor alle kunder til å komme á jour med måleravles­ning før bytte til ny strømmåler. Dette vil redusere sjansen for uheldige overraskel­ser på strømregni­ngen.

De nye strømmåler­ne oppfyller Justervese­nets krav til nøyaktighe­t. Dersom kunden mener den nye strømmåler­en måler feil kan vi kontroller­e den. Utgiftene til dette blir fakturert kunden dersom det viser seg at det ikke er feil på måleren. Dette er regulert i Energi Norges standardav­tale for nettleie som er utarbeidet i samarbeid med Forbrukero­mbudet, og som Agder Energi Nett benytter i avtalene med sine kunder.

Generelt påvirkes strømforbr­uket av flere faktorer, blant annet utetempera­turen som varierer fra år til år. En kan derfor ikke direkte sammenlign­e forbruket for en måned i år med samme måned i fjoråret. Videre vil strømprise­ne variere gjennom året og mellom de ulike strømlever­andørene. Agder Energi Nett anbefaler derfor kunden å sjekke både strømprise­ne på fakturaene og forbruket målt i kwh dersom kunden sammenlign­er med fjoråret.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway