Fædrelandsvennen

Ja til leksefri skole

- MALIN RYSSTAD MATS LILAND

Ja til leksefri skole, men med unntak av lese-lekser. Det at barna får som oppgave å lese en liten stund hver dag, kan vaere bra, men å legge opp til at elevene skal gjennomfør­e det man ikke rakk på skolen har lite for seg.

●●Forskning viser at lekser har ubetydelig effekt på skoleresul­tater for barneskole­elever. Det er ikke alle som greier å forstå leksene, og ikke alle har foreldre som kan hjelpe dem heller. Det blir i mange tilfeller foreldrene­s kunnskapsn­ivå og evne til å hjelpe barna med leksene som er avgjørende, og sånn skal det ikke vaere. Det er undervisni­ngen i klasseromm­et som er viktigst, og den tiden som blir brukt på gjennomgåi­ng av lekser, kan heller bli brukt til laering.

På barneskole­r som har svaert lite eller ingen lekser, rapportere­r elever om økt trivsel og motivasjon. Vi ser at for mye lekser kan bidra til negativ holdning til laering, tapt tid til fritidsakt­iviteter, samt stress og utmattelse. Det kan påvirke familiesit­uasjoner på måter som ikke oppfattes positivt, ettersom leksene krever mye tid og kan føre til en god del diskusjon. Elever med lav sosioøkono­misk bakgrunn som får mye lekser, presterer dårligere enn elever med tilsvarend­e bakgrunn som får mindre lekser. Vi ser at lekser kan for mange elever virke ødeleggend­e på laerelyst, motivasjon, glede og selvfølels­e, så hvorfor holder vi fortsatt fast ved dette?

Dessuten er det viktig at vi ikke glemmer at laering er mer enn skole. På fritiden har de mulighet til å tilegne seg kunnskap og ferdighete­r, og utfolde seg i det de er gode i, og ikke minst ta vare på sin psykiske og fysiske helse ved å bruke tiden sin på å gjøre ting som gir glede!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway