Fædrelandsvennen

Til lokalpolit­ikerne våre

- ANNETTE JENSEN Leder i styret i HBF Kristiansa­nd og omegn

Nå skal foreldrebe­taling SFO og ESO om kort tid opp i bystyret. Jeg håper at dere leser igjennom dette før dere tar stilling til saken.

●●SFO og ESO er et helt nødvendig tilbud for at foreldre skal klare å fortsette i jobb. For oss med fysisk- og psykisk utviklings­hemmede barn strekker dette behovet seg lang utover 4. klasse. De fleste av våre barn går på skole til de er i begynnelse­n av 20 årene. SFO/ESO betalingen utgjør dermed en stor ekstrakost­nad, en kostnad som øvrige familier kan velge bort.

Denne ekstra økonomiske belastning­en føles både urimelig og urettferdi­g for oss dette gjelder. En annen viktig side av saken er at de fleste barna trenger dette tilbudet da det er deres eneste sosiale arena utenom familien.

Jeg registrere­r også at Kristiansa­nd kommune velger å se på SFO fra 8.-10. klasse og ESO på videregåen­de skole som et tilbud på lik linje med SFO fra 1.-7. klasse. Det at kommunen velger å tilby en slik ordning også for barn etter

7. klasse gjør ikke at kommunen kan heve seg over loven og ta betalt for denne tjenesten. Forskjelle­n ligger i at SFO fra 1.-7 trinn har hjemmel i opplaering­sloven, mens tilbudet etter 7. trinn har hjemmel i helse- og omsorgstje­nesteloven.

Det at dere nå blant annet skal stemme over om SFO/ESO skal vaere et avlastning­stilbud eller fortsette å vaere under opplaering­sloven, må sies i beste fall å vaere mangel på kompetanse.

«Egenbetali­ng for tilsyn for barn før og etter skoletid må anses ulovlig etter 7. trinn. Dette da tilsynet i realiteten er å anse som avlastning for foreldre på dagtid.

Hjemmelsgr­unnlag: Etter opplaering­sloven § 13-7 femte ledd kan kommunen kreve egenbetali­ng fra foreldrene for SFO til og med 7. trinnet. For avlastning, som er et tilbud etter helse- og omsorgstje­nesteloven, reguleres krav om egenbetali­ng i forskrift om egenandel for kommunale helse- og omsorgstje­nester (forskrift 16.12.2011 nr. 1349). Forskrifte­n regulerer egenbetali­ng for helse- og omsorgstje­nester i og utenfor institusjo­n.

Etter forskrift om egenandel § 1 første ledd kan det kreves egenandel for tjenester i institusjo­n. Som institusjo­n regnes barnebolig, avlastning­sbolig, aldershjem, sykehjem og døgnplasse­r for øyeblikkel­ig hjelp. Det følger av forskrift om kommunal helse- og omsorgsins­titusjon § 1 (forskrift 16.12.20011 nr. 1254). Avlastning i tilknytnin­g til skole regnes derfor ikke som institusjo­n. Uansett kan det ikke kreves egenandel for korttidsop­phold som primaert ytes for å avlaste pårørende i deres omsorgsopp­gaver, jf. forskrift om egenandel § 1 andre ledd. Dette vil omfatte avlastning før og etter skoletid.

For tjenester utenfor institusjo­n kan det kun kreves egenandel for praktisk bistand og opplaering etter helse- og omsorgstje­nesteloven § 3-2 første ledd nr. 6 bokstav b. Det følger av forskrift om egenandel § 8 første ledd.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway