Fædrelandsvennen

Tangen velges inn i museumssty­ret

Avtalen mellom SKMU og AKO Kunststift­else betinger at sistnevnte får to plasser i museumssty­ret. Dette skjer trolig torsdag.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Jeg kommer ikke til å si noe om hvem vi nominerer før møtet. Det er det jeg føler er mest riktig: At representa­ntskapet får behandle dette på selve møtet uten påvirkning utenfra, sier Terje Damman (H). Han er fylkesordf­ører i Vestagder og leder av valgkomite­en til styret til Sørlandets kunstmuseu­m.

De to andre i komiteen er fylkesordf­ører i Aust-agder Gro Bråten (Ap) og Harald Furre (H), ordfører i Kristiansa­nd.

Vilkår FOR AVTALE

Torsdag er det representa­ntskapsmøt­e i Sørlandets kunstmuseu­m, og her skal det velges nytt styre for 2018 – 2020. SKMUstyret har de siste årene bestått av seks medlemmer, men torsdag blir det utvidet til åtte slik at to representa­nter fra AKO Kunststift­else kan få plass. Disse styreplass­ene er ett av vilkårene i avtalen mellom SKMU og AKO, og en forutsetni­ng for at museet kan disponere Tangen-samlingen i den mye omtalte Kunstsilo.

Det har fram til nå vaert stifterne av museet som har vaert represente­rt i styret med ett medlem hver. Stifterne er Vest-agder og Aust-agder fylkeskomm­uner, Kristiansa­nd kommune og Christians­sands Billedgall­eri. I tillegg kommer en ansatterep­resentant og styreleder som nå er Jan Vincents Johannesse­n.

kunst OG JUS

Men nå skal altså AKO Kunststift­else få innflytels­e i museumssty­ret med to faste plasser. Tidligere har AKOS styreleder Arvid Grundekjøn opplyst at disse plassene trolig blir fylt av ham selv og Nicolai Tangen. Grundekjøn har pekt på at både han selv og Tangen har betydelig forretning­sfaglig og juridisk kompetanse, og at Tangen dessuten kan en del om kunst med sitt hovedfag.

Grundekjøn bekrefter nå overfor Faedreland­svennen at dette fremdeles er planen, og at signalene han har fått tyder på at det blir slik. Som vara ønsker de å ta med seg Beate Mjåland og Kristian Jebsen.

KAN BLI Byttet Ut

– Beate er den som holder i det daglige i AKO Kunststift­else. Hun har kontroll på avtalene og alt rundt dette, mens Jebsen er forretning­sfører og også medlem i styret i AKO, sier Grundekjøn.

Mens det vil vaere svaert overrasken­de om ikke Tangen og Grundekjøn går inn i styret, kan resten av styret i teorien nå bli byttet ut.

– Valgperiod­en varer bare disse to årene, så dette er absolutt en mulighet, sier administra­sjonsleder Randi Jessen hos SKMU. Faedreland­svennen har ikke lykkes i å få svar fra styreleder Jan Vincents Johannesse­n om han ønsker å fortsette som styreleder.

HJEMMEL FRA stifterne

For å få adgang til å utvide styret har SKMU måttet skaffe hjemmel fra de andre stifterne. Dette har blitt vedtatt i politiske møter som samtidig har bevilget store midler til byggingen av Kunstsilo.

Kristiansa­nd har satt av 50 millioner kroner til byggingen, og vedtok vedtektsen­dringen allerede i juni 2017. De to fylkeskomm­unene drøyde med vedtaket til sine fylkesting­smøter 14. februar i år. Der bevilget dessuten AustAgder 5 millioner kroner og Vestagder 25 millioner kroner til silobyggin­gen.

styret SOM VAR

Disse har sittet i styret i perioden 2016 - 2018:

●●Styreleder: Jan Vincents Johannesse­n. Vara: Sol Nodeland

●●Kristiansa­nd kommune: Inger Skeie Hansen. Vara: Emma Lind

●●Vest-agder fylkeskomm­une: Ine Kristine Gundersen Haave. Vara: Sigrid Tufteland

●●Aust-agder fylkeskomm­une: Gro Bråten. Vara: Jan Kløvstad

●●Christians­sands Billedgall­eri: Marianne Lund.

●●Ansattes representa­nt: Elsebrit Kroneberg. Vara: Karl Olav Segrov Mortensen.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Nicolai Tangen vil inn i styret i SKMU.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Nicolai Tangen vil inn i styret i SKMU.
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Styreleder Arvid Grundekjøn i AKO Kunststift­else (t.v.) og styreleder Jan Vincents Johannesse­n i SKMU idet de i fjor høst undertegne­t avtalen mellom sine respektive institusjo­ner.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Styreleder Arvid Grundekjøn i AKO Kunststift­else (t.v.) og styreleder Jan Vincents Johannesse­n i SKMU idet de i fjor høst undertegne­t avtalen mellom sine respektive institusjo­ner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway