Fædrelandsvennen

10 fakta om Wes Anderson

USAS kanskje mest saeregne regissør er klar med ny film. Her er noen «fun facts» du kan imponere vennene dine med.

- ROY SØBSTAD FILMANMELD­ER roysobstad@gmail.com

Wes Anderson har brukt de siste 20–25 årene til å skape et helt eget filmatisk univers. Inspirasjo­nskildene hans har hele tiden vaert mange og tydelige, men en Wes Anderson-film ligner likevel ikke på noe annet. Her er 10 relativt nyttige fakta du kan ta med deg til denne ukens premiere på «Isle of Dogs».

●●Anderson skrev de tre første filmene sine, «Bottle Rocket» (1996), «Rushmore» (1998), «The Royal Tenenbaums» (2001)‚ sammen med Owen Wilson. Den kommende stjernereg­issøren og den kommende filmstjern­en var romkamerat­er da de studerte ved Universite­t i Texas.

●●Bill Murray har vaert med i alle Andersons filmer unntatt «Bottle Rocket». Bare fordi han hadde så stor tro på manuset til den unge og ukjente filmskaper­en, bidro Murray faktisk med mer penger enn han fikk betalt da han spilte i «Rushmore».

●●Skipet i «Livet under vann med Steve Zissou» (2004), som er delt på langs for å vise alt som foregår på innsiden, ble bygget i full størrelse.

●●Anderson elsker tegneserie­n «Knøttene» av Charles Schultz, og referanser til den dukker stadig opp i filmene hans. Verden sett fra barnets perspektiv er også typisk for både Anderson og Schultz.

●●Trøblete familiefor­hold er et gjennomgan­gstema i hver eneste Anderson-film.

●●Visuelle saertrekk du kan kjenne igjen en Anderson-film på: widescreen-format, symmetrisk­e komposisjo­ner, enorm detaljrikd­om, fonten Futura i titler og på plakater.

●●Anderson er kjent for å bruke eldre pop og rock på lydsporene sine – Faces i «Rushmore», Paul Simon i «The Royal Tenenbaums» og David Bowie på portugisis­k i «Livet under vann med Steve Zissou» er blant høydepunkt­ene – men i «Moonrise Kingdom» (2012) baserte han seg mest på den britiske komponiste­n Benjamin Britten.

●●«Isle of Dogs» er Andersons andre film laget med gammeldags stop-motion-animasjon. Den første var Roald Dahl-adaptasjon­en «Den fantastisk­e Mikkel Rev» (2009).

●●Andersons far, Melver Leonard J. Anderson, er halvt norsk og halvt svensk, mens moren Texas Ann er av engelsk og tysk herkomst. Broren Eric har bidratt med design og illustrasj­oner til flere av filmene.

●●Det finnes folk som sier at Wes Andersons filmer bare er noen overfladis­ke hipster-greier. Men de folkene har ikke skjønt noe som helst.

 ?? FOTO: TWENTIETH CENTURY FOX/CHARLIE GRAY ?? Wes Anderson med dukkene fra «Isle of Dogs».
FOTO: TWENTIETH CENTURY FOX/CHARLIE GRAY Wes Anderson med dukkene fra «Isle of Dogs».
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway