Fædrelandsvennen

Underlig, vidunderli­g og nyskapende

- CATHRINE SORDAL

ANIMASJON/EVENTYR/ KOMEDIE

«Isle of Dogs» USA 2018

regi: Wes Anderson

Manus: Wes Anderson

skuespille­re: Scarlett Johansson, Tilda Swinton, Bryan Cranston, Liev Schreiber, Edward Norton, Jeff Goldblum, Bill Murray, Kara Hayward, Frances Mcdormand, Greta Gerwig, Harvey Keitel, Fisher Stevens, F. Murray Abraham, Courtney B. Vance, Bob Balaban

Aldersgren­se: 9 år

Det er som julaften hver gang Wes Anderson kommer med ny film, og «Isle of Dogs» er en skikkelig gladpakke.

●●Wes Anderson står bak filmer som «Grand Budapest Hotel og The Royal Tenenbaums», har vaert Oscar-nominert seks ganger, og er uten tvil en av vår tids mest originale og kreative filmskaper­e.

«Isle of Dogs» handler om en korrupt borgermest­er i en by i Japan, som bestemmer seg for å kvitte seg med alle hundene i byen. Han deporterer dem til byens søppeldepo­t som er på ei øy. En dag krasjlande­r 12 år gamle Atari på øya. Han er det første mennesket som har kommet for å lete etter hunden sin, og det varmer hundehjert­ene til Chief (Bryan Cranston), Rex (Edward Norton), Boss (Bill Murray), Duke (Jeff Goldblum) og King (Bob Balaban), og sammen legger de ut på et farefullt eventyr med borgermest­erens onde menn i haelene.

Selv om Anderson bruker den klassiske stop motion-teknikken, er både utseende og innholdet ulikt noe annet. Manuset er velskrevet med masse underfundi­g humor, god dialog levert av mange av våre største stjerner og ikke minst et originalt plott med fargerike og sjarmerend­e karakterer. Anderson bruker litt fra mange ulike sjangre og blander det sammen til sin egen unike sjanger. Det «andersonsk­e» universet er underlig, vidunderli­g og alltid nyskapende.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway