Fædrelandsvennen

Stadig faerre eier sin egen bil

- TEKST: JØRN-ARNE TOMASGARD

Trenden med abonnement, delingstje­nester og leie av bil vil forsterke seg, tror forbrukerø­konom.

– Jeg tror enda flere enn i dag vil sette ut tjenesten for bilhold, på samme måte som vi leier tjenester til å male og vaske huset, sier forbrukerø­konom Magne Gundersen i Sparebank1.

– Mange vil nok eie sin egen bil også i framtida, men jeg tror det blir mer variasjon. Det vil bli mer privat leasing, vi vil komme til å se ulike former for bildeling og bilkollekt­iver, sier Gundersen.

Han mener utviklinge­n presser seg fram spesielt i byene der det er blitt knappere med plass og ulike restriksjo­ner er innført. Det er rett og slett ikke like fornuftig å eie egen bil.

– Utviklinge­n for eksempel i Oslo er faerre parkerings­plasser og flere restriksjo­ner på kjøring. Folk vil tenke annerledes. Du bor i byen, kan ikke ha bil, men er medlem av en bildelings­ring.

LEASING MER ENN DOBLET

Tall for leasing fra Finansieri­ngsselskap­enes Forening (Finfo) vi har hentet inn, viser allerede at stadig faerre nordmenn eier sin egen bil.

I 2015 var kostnaden med privatleas­ing på personbile­r 5,6 milliarder kroner, i 2017 var den økt til 13,1 milliarder. Det vil si mer enn en dobling på to år.

I bedriftsma­rkedet er økningen mer beskjeden, fra 7,4 til 8,2 milliarder samme periode.

TILBYR BILABONNEM­ENT

Volvo er den første bilproduse­nten som har innført abonnement­sløsning på bil her i landet. I september 2017 lanserte de konseptet «Care by Volvo» der du til en fast månedspris kan abonnere på en V60 eller XC40. Norge var et av syv pilotmarke­der.

Direktør for forretning­sutvikling i Volvo Car Norway AS, Preben Wilhelmsen, kan fortelle at de siden lanseringe­n og fram til januar har solgt «helt greit» med abonnement.

Også han tror andre måter å eie/leie bilen på vil øke.

Abonnement­sløsningen er en videreutvi­kling av leasing. Ifølge Wilhelmsen binder du deg til 24 måneder og betaler en fast månedsleie som starter på 9290 kroner for XC40, alt etter utstyrsniv­å. Inkludert i prisen får du alt av servicer, forsikring­er, trafikkavg­ift, dekkhotell og vinterdekk. Drivstoff er det du dekker selv.

I pakken gjelder også ulike serviceløs­ninger som gjelder ved reparasjon eller når du er på ferie.

– Tankegange­n er at vi tror det er betalingsv­ilje for et slikt konsept slik samfunnet er blitt med knapp tid. Vi gjør hverdagen enklere for folk. Samtidig ønsker vi selvsagt å finne forretning­smodeller vi kan tjene på.

KUNDEN VIL HA FLEKSIBILI­TET

Markedsdir­ektør i Leaseplan Norge, Marius Paus, mener folk har endret syn på hva bilen er for dem.

– For noen vil bilen fortsatt vaere et statussymb­ol, men for stadig flere er bil en bruksting. Folk finner ut at det er gunstig å slippe å forholde seg til bruktbilde­len og løpende kostnader. Det er lettere å forholde seg til en månedlig leiesum.

Han mener hurtighete­n i teknologiu­tviklingen gjør at kundene ønsker mer fleksibili­tet.

– Ny teknologi gjør noe med ap- petitten på å skifte bil oftere. Da er det greit med fleksible løsninger.

VOKSER KRAFTIG

Selskapet er en av verdens ledende bedrifter innen leasing og har flere enn 1,7 millioner biler i over 30 land. Også ifølge Paus er markedet for privat leasing i vekst.

– Vi driver i ulike markeder og er blant annet store innen offentlige anbud. Men de siste årene har vi satset på privat leasing i Norge. Og vi ser dette markedet er i sterk framvekst. Vi vokser ganske kraftig målt i antall biler år for år.

– Men fra en forbrukers ståsted, er det gunstigere å lease en bil enn å eie?

– Det er skummelt å vaere veldig bastant i det spørsmålet siden det er mange ulike behov. Men slik reglene er bygd opp er leasing gunstig avgiftsmes­sig. Det er lave renter og stor konkurrans­e i markedet. Det er mange som ønsker å lease deg en bil. Hvis du ser på tilbudene i markedet, mener jeg det er veldig mange gode tilbud for tiden, og at det i de tilfellene er gunstigere å lease enn å eie.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? Det tegnes stadig flere kontrakter om leasing av bil. Faktisk var det en fordobling fra 2015 til 2017.
FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX Det tegnes stadig flere kontrakter om leasing av bil. Faktisk var det en fordobling fra 2015 til 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway