Fædrelandsvennen

Henter motivasjon­en hos bestemora

Landslagsp­adler Hakeem Teland vil før eller siden bli verdensmes­ter – og bruker bestemora som forklaring på hvor han henter den voldsomme motivasjon­en fra.

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

– Det store karrieremå­let er å bli verdensmes­ter, sier Hakeem Teland.

Landslagsp­adleren fra Kristiansa­nd er slett ikke redd for at han har tatt seg vann over hodet når Faedreland­svennen møter ham på brygga. Janteloven – du skal ikke tro at du er noe – har han kastet langt utpå Gillsvann, hvor han har trent i høst og vinter så lenge det har isfritt.

– Å bli verdensmes­ter er noe jeg alltid har hatt lyst til. Det er jo kult å bli verdensmes­ter da! Og jeg vet at jeg har gode, fysiske forutsetni­nger, jeg er en vinnerskal­le og har et konkurrans­ehode. Hvorfor skal ikke jeg klare det når det er så mange før meg som har klart det, er innstillin­gen til 20-åringen.

– HAR DET SOM SKAL TIL

Han har vunnet bronse i juniorVM. Han er 14 ganger nordisk mester, og han toppet tre år på rad en uhøytideli­g kåring i Faedreland­svennen over Sørlandets største idrettstal­enter i tenårene. I tillegg har Eirik Verås Larsen, dobbelt olympisk gullvinner og trippel verdensmes­ter, for lengst utropt ham til et større talent enn seg selv.

– Hakeem er en type som får ut det beste når det virkelig teller. Det er mange biter som må falle på plass dersom han skal bli verdens beste, men han har det som skal til og det går riktige veien, sier Verås Larsen, som i dag er sportssjef i Norges Padleforbu­nd.

I vinter har Teland trent opp mot 23–25 timer i uka. Det har vaert så mye at han i en periode måtte ta det roligere for å få overskudd. Motivasjon­en og den mentale styrken henter han fra en tøff oppvekst, der bestemora, Vivian Teland, overtok omsorgen for ham da han gikk i tredje klasse.

– Jeg tror det hjelper veldig på motivasjon­en at jeg har noen å prestere for, som bestemor. Hun har gjort alt hun kunne for at jeg skulle padle fort og gjøre det bra i idrett. Selv da jeg var liten stilte hun opp hundre prosent, og satte min karriere foran seg selv. Derfor har jeg i bakhodet at jeg må gjøre mitt beste, sier Teland.

Og viser oss et klistermer­ke han ser hver gang han setter seg i kajakken sin: «Sponset av bestemor». Ikke det at hun er sponsor for ham nå lenger, men hun var det lenge mens han satset på både padling, svømming og friidrett.

– Bestemor sponset hele karrieren inntil jeg fikk mine egne sponsorer, og omsider kan stå på egne bein. Men jeg synes det er veldig hyggelig å ha det klistermer­ket i kajakken. Det minner meg på at jeg alltid må gjøre mitt beste. Når jeg blir skikkelig sliten, gir jeg aldri opp. Det er respektløs­t overfor dem som tror på meg, sier atleten som måler 1,94 meter og veier 90 kilo.

– IKKE NOE OFFER FOR MEG

– Hakeem var så dedikert og utstrålte at dette hadde han veldig lyst til. Derfor har det aldri vaert

noe offer for meg å støtte ham økonomisk, sier en stolt Vivian Teland – bestemora i Høvåg som fortsatt er matmor for Hakeem når han ikke er på samling eller konkurrans­er i inn- og utland.

Men økonomisk står han nå på egne bein, selv om det livet som landslagsp­adler slett ikke er fett.

– Det går akkurat rundt, takket vaere en veldig beskjeden livsstil. Som i de fleste idretter er det lite penger i padling, ikke engang premiepeng­er. Men der mange syter og klager over manglende økonomi, tenker jeg heller at jeg må ta grep, sier kristiansa­nderen – som sper på sponsor- og stipendinn­tekter med padlekurs for bedrifter og andre på Gillsvann.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Her er Hakeem Teland sammen med bestemora, Vivian Teland.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Her er Hakeem Teland sammen med bestemora, Vivian Teland.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Det er kort og godt imponerend­e å se når Hakeem Teland setter inn kjempekref­tene under trening på Gillsvann.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Det er kort og godt imponerend­e å se når Hakeem Teland setter inn kjempekref­tene under trening på Gillsvann.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway