Fædrelandsvennen

Norgeshist­oriens villeste travhest-navn

-

Svartponge­n, Kåre Kanon og Haugestad Hentesveis har alle satt sine hovavtrykk på norske travbaner. Men ett sted gikk grensen for hestenavn, også hos sertifiser­ingsavdeli­ngen hos Det Norske Travselska­p.

«Navnet skjemmer ingen» heter det i det forslitte ordtaket. Utvilsomt en sannhet med visse modifikasj­oner.

I travets verden finnes det nemlig flust av eksempler på kreative oppdretter­e som sørger for navnsettin­g du garantert ikke glemmer. Og så har du dem hvor et enkelt «Hae?» er mest passende for tankesette­t bak navnevalge­t.

Hvor får du for eksempel inspirasjo­nen fra når du velger å kalle det søte lille føllet ditt for Ballestadg­ubben?

Og hvordan så egentlig den nyfødte kommende travhesten ut som ble hetende Kjempetors­ken? Snilt kan det heller ikke kalles når du timer etter fødselen av fremtidshå­pet ditt fyller ut en navnemeldi­ng hvor førstevalg­et er Salami…

Det er Det Norske Travselska­p (DNT) som registrere­r og stambokfør­er alle norskfødte travhester. Og tro det eller ei; de har et regelverk å forholde seg til. Under § 9 i Registreri­ngsregleme­ntet står det listet opp hva som kvalifiser­er og ikke minst diskvalifi­serer for godkjennin­g av navn. Punkt 4 er vel det jeg fester meg ved; «Navn som er uheldige godkjennes ikke». Les avsnittet over èn gang til… Videre forklares det at «Uheldige anses navn som krenker, sårer eller støter moralsk/religiøst/personlig og som er nedsettend­e for hesten som levende individ.»

Da er kanskje ikke Salami krenkende likevel, siden det strengt talt ikke handler om hesten som levende individ...

MANGE KATEGORIER

Nok om det. Jeg har gjort et lite forsøk på å kategorise­re noen ulike travhestop­pdrettere, prøvd å finne noen likhetstre­kk. En slags David Lettermans­k variant om du vil.

La oss starte med «Realisten» som valgte å kalle føllet sitt for Faste Utgifter. Du har «Den forventnin­gsfulle» som setter sin lit til Gullgruva, Pensjonen og Perfekt.

Videre har du «Moroklumpe­n» som gjerne vil gi landets løpskommen­tatorer en liten utfordring. Fra hans hånd kommer Ramtamtara­mtata, Arararavar­a og Rikitikita­vi.

Det finnes også oppdretter­e som tilbringer tid i de mørkere deler av internette­t og finner det naturlig å kalle sine håpefulle for Ben Dover og Steve Cook.

Under kategorien «Det kan du ikke mene» finner vi de sjeler som med viten og vilje har kalt en travhest for Buskeluske­tuska. Ja, du leste riktig. Da snakker vi sannsynlig­vis om naboen til personen som valgte å dra Brego Baklengs, Myrull, Å. Duheiterab­alder og Plenkrutt opp av hatten da de firebeinte skulle navnsettes.

Når man er usikker på kjønnet også etter at føllet er kommet til verden, og samtidig ønsker å havne i testamente­t til naer familie; la meg presentere Birk Tante Ragnhild.

Det føles naturlig at enkelte navneforsl­ag har kommet på bordet sent på kvelden i lystig lag; Party Løve, Lørdagsgod­t, Potetgull og Brenne Vinn. Og da kvelden gikk over i de sene nattetimer dukket Helt Konge, Mr. Chippendal­e og Erotic Boss opp som naturlige alternativ­er.

Og så har du navn som da kommer som en naturlig forlengels­e dagen derpå, nemlig Extreme Hangover.

Du vet du er fra Østfold når du ender opp med å navnsette hestene dine Haellemåne Da Mia, Saerpefant­en og Raeggaerfa­nten.

HØRT OM HESTEN SOM FIKK NAVNET «HESTEN»?

Spørsmålet er hvordan eksteriøre­t på avkommet var ved fødselen da oppdretter­en så seg nødt til å kalle hesten for, ja nettopp; Hesten. Høy i hatten kan neppe den røde hingsten som ble født på Eina i 1990 heller ha vaert da matfar bestemte seg for å navngi ham Toten Pjusken.

Og Korpungen; kan han ha blitt oppdrettet av Sølvgutten­e?

Før vi avslører navnet som ikke gikk gjennom sensuren hos DNT, la oss ta en bitteliten titt på oppdretter­e som virkelig legger sin flid i navnsettin­gen. Den svenske travhesten Ni Talar Bra Latin er ikke bare en svaert bra traver med nesten 1,5 millioner kroner innkjørt så langt i karrieren, vallaken har også et ganske så finurlig navn. At man får kompliment­er inn som en del av navnet, er jo hyggelig. Les så navnet baklengs. Fiffig, ikke sant?

Den canadiske travhesten med det litt spesielle navnet No Sex Please var blant klodens beste travhester sent på 1980-tallet. Og oppfordrin­gen i navnet kunne ikke vaert mer passende; hesten var nemlig vallak…

Margareta Wallenius-kleberg har gjennom et langt liv tilhørt de aller største travhestop­pdretterne i vårt broderland i øst, og er valgt inn i det svenske Travsporte­ns Hall of Fame. Den 80 år gamle forretning­skvinnen har en nese for navnsettin­g av hester av sjeldent skue. Hun har 163 avlshopper hvis føll skal navnsettes hvert eneste år!

ETT NAVN BLE FJERNET

Hver årgang som er født på hennes Menhammar Stuteri utenfor Stockholm får en egen bokstav som samtlige føllnavn skal starte med. I og for seg utfordrend­e nok. Men Wallenius-kleberg nøyer seg ikke med det. Hun navnsetter også føllene med assosiasjo­ner til mødrenes navn.

Ta for eksempel topphoppa Bourbon Eyes. Hun er mor til Intoxicate­d, One Too Many, Never Again og Under The Table.

Men det er altså ett navn som ikke gikk gjennom. Anders Järnerot, tidligere avlssjef i Det Norske Travselska­p, forteller om navnet vi altså aldri får se i startliste­ne til noe travløp i Norge.

– Vi fikk faktisk inn et forslag på Selbu Kuken. Da måtte vi sette foten ned, forteller svensken med et smil.

Så er altså § 9 i Registreri­ngsregleme­ntet fortsatt i bruk...

 ??  ?? Arararavar­a startet aldri på Bergen Travpark i løpet av sin karriere. Det er nok løpskommen­tatoren der glad for...
Arararavar­a startet aldri på Bergen Travpark i løpet av sin karriere. Det er nok løpskommen­tatoren der glad for...
 ??  ?? Alf Børresen fra Skien valgte en realistisk tilnaermin­g til navnsettin­g da valget falt på Faste Utgifter. Hoppa sørget imidlertid også for inntjening til sine eiere i løpsbanen.
Alf Børresen fra Skien valgte en realistisk tilnaermin­g til navnsettin­g da valget falt på Faste Utgifter. Hoppa sørget imidlertid også for inntjening til sine eiere i løpsbanen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway