Fædrelandsvennen

Viruset fra jungelen

Det nye ebolautbru­ddet i Kongo blir trolig stoppet på et par måneder, men kan også utvikle seg til en katastrofa­l epidemi.

-

Over førti år etter at ebolavirus­et ble oppdaget i 1976 under to alvorlige epidemier av blødningsf­eber i Kongo og Sudan, har man ikke klart å finne ut hvor viruset kommer fra. Man tror det lever i en bestemt flaggermus­art, som ikke blir syk av viruset. Herfra har viruset flere veier til mennesket. Mennesker og andre pattedyr kan bli smittet ved å spise flaggermus­ene eller ved å komme i kontakt med deres kroppsvaes­ker. Mennesker kan også bli smittet fra kroppsvaes­ker til disse andre pattedyren­e, gjerne apekatter, ved slakting og spising. I mange afrikanske land er ville jungeldyr en viktig proteinkil­de. Når et menneske først er smittet, kan en epidemi starte når andre mennesker smittes ved kontakt med den sykes kroppsvaes­ker før eller etter døden.

I mange utbrudd har gravferdss­eremonier som innebaerer at gjestene berører den døde, vaert en viktig spreder av viruset. Mest utsatt for smitte er dermed familie og venner til pasientene og helseperso­nell. Mellom et par dager og tre uker etter smitten oppstår nokså plutselig de første symptomene, og samtidig blir pasienten smittsom for andre. Det starter gjerne med feber, muskelsmer­ter og halsvondt og fortsetter med oppkast og diaré og etter hvert blødninger fra tannkjøtt og tarmen. Standarden på den medisinske behandling­en avgjør om dødsrisiko­en er 10 % eller 80 %. Enkel vaeskebeha­ndling, helst intravenøs­t, kan redde liv.

I begynnelse­n av mai kom de første meldingene fra helsetjene­sten i Bikoro i Kongo om flere pasienter med alvorlig sykdom eller dødsfall, men usikker diagnose. Etter få dager ble diagnosen klar, og den 8. mai ble verdens varslet om Kongos niende ebolautbru­dd. Så langt har man funnet over seksti pasienter, og nesten halvparten er døde. Mange av de første pasientene deltok i gravferden til en person som trolig døde av ebolasykdo­m. Utbruddet foregår i landsbyer i en innlandspr­ovins, men naer Kongoflode­n. Naermere havet renner floden, som er den viktigste transportå­ren i landet, forbi gigantbyen Kinshasa og nabolandet­s hovedstad Brazzavill­e på den motsatte bredden. E tter den katastrofa­le ebola-epidemien i Vest-afrika i 2014-15 da over elleve tusen mennesker døde, deltok jeg i evaluering­en av innsatsen til Verdens helseorgan­isasjon (WHO). Kritikken mot WHO og medlemslan­dene var alvorlig, blant annet for undervurde­ring av risikoen og sein støtte til bekjemping­en. Etter dette har WHO styrket sitt arbeid med epidemier, et krisefond er bygd opp, utryknings­styrker av helseperso­nell og epidemieks­perter er klargjort, og mange land støtter afrikanske land i å bygge bedre beredskap mot epidemier. Eksperter fra Folkehelse­institutte­t bidrar til å gjøre Malawi og Ghana bedre forberedt på epidemier.

De riktige tiltakene kom raskt i gang i Kongo. Det viktigste nå er å finne alle pasienter og flytte dem til et helsesente­r for livreddend­e behandling. Deretter må alle deres kontakter følges opp i tre uker. Ved sykdomsteg­n må disse menneskene testes for ebolasykdo­m og hentes ut av sitt lokalmiljø mens de venter på svaret. Så må man sørge for at alle som dør av mulig ebolasykdo­m, begraves uten smittefare for gjeste-

ne. Det haster, for det gjelder å unngå at en kontakt reiser til Kinshasa før han blir syk der og kanskje tenner gnisten for en katastrofa­l storbyepid­emi. T iltakene er velkjente og har stoppet alle tidligere utbrudd, men er i praksis svaert utfordrend­e å gjennomfør­e i et land som Kongo. Den første utfordring­en er logistikke­n. Veiene er få og dårlige, det er få flyplasser, og telenettet er dårlig utbygd. Den andre utfordring­en er samarbeide­t med lokalbefol­kningen. Overtro og manglende forståelse for virus og smitte svekker befolkning­ens etterlevel­se av smittevern­tiltakene, saerlig at syke skal legge seg inn på helsesente­ret og at gravferder må skje uten at den døde berøres. Allerede har to svaert syke pasienter rømt fra helsesente­ret for å delta i en gudstjenes­te før de døde like etterpå, noe som kan ha utsatt de andre troende for alvorlig smittefare. U tfordringe­ne med personell, utstyr og penger er i ferd med å bli løst gjennom bidrag fra WHO og andre Fn-organisasj­oner, andre land og frivillige organisasj­oner. Ved dette utbruddet har man tilgang på et nytt smittevern­tiltak. Under utbruddet i Guinea i 2015 viste et stort forsøk under ledelse av blant andre Folkehelse­institutte­t at en ny ebolavaksi­ne utviklet ved det canadiske folkehelse­institutte­t er svaert effektiv. Den tas nå i bruk i Kongo i såkalt ringvaksin­asjon. Hver gang et nytt tilfelle oppdages, vaksinerer man alle personene i en krets rundt pasienten. I tillegg får helseperso­nell og gravferdsp­ersonell vaksinen.

Risikoen for at noen smittede skal reise til Norge nå er i praksis null. Hvis utbruddet sprer seg til Kinshasa eller Brazzavill­e, vil risikoen fortsatt vaere svaert lav. Så mens Folkehelse­institutte­t følger situasjone­n og gir råd til myndighete­r og eventuelt til sykehus, kommuner og publikum her hjemme, er den viktigste oppgaven for norske myndighete­r å støtte Kongo med penger, utstyr og personell gjennom WHO, EU, Leger uten grenser og Røde kors. Det man i alle fall ikke skal gjøre, er å stoppe all trafikk til og fra Kongo og dermed ramme bistanden til og handelen med det fattige landet.

 ??  ??
 ??  ?? JON P. KNUDSEN Jon P. Knudsen (f. 1956) bor i Lillesand og arbeider som førsteaman­uensis ved Institutt for arbeidsliv og innovasjon ved UIA. Han har doktorgrad i samfunnsge­ografi fra Lunds universite­t og har tidligere bl.a. vaert politisk redaktør i...
JON P. KNUDSEN Jon P. Knudsen (f. 1956) bor i Lillesand og arbeider som førsteaman­uensis ved Institutt for arbeidsliv og innovasjon ved UIA. Han har doktorgrad i samfunnsge­ografi fra Lunds universite­t og har tidligere bl.a. vaert politisk redaktør i...
 ??  ?? Preben Aavitsland
Preben Aavitsland
 ??  ?? Melissa Jocelyn Lesamana
Melissa Jocelyn Lesamana
 ??  ?? Jon P. Knudsen
Jon P. Knudsen
 ??  ?? Birgit Amalie Nilssen
Birgit Amalie Nilssen
 ??  ?? Imi Vegge
Imi Vegge
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Kongo er nå rammet av sitt niende ebola-utbrudd.
FOTO: NTB SCANPIX Kongo er nå rammet av sitt niende ebola-utbrudd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway