Fædrelandsvennen

Kriminalit­eten som truer velferden

- SVERRE LINDAHL direktør NAV Kontroll

Kriminalit­et i arbeidsliv­et er en alvorlig trussel mot et trygt og forutsigba­rt arbeidsliv, og dermed også mot velferdsst­aten.

opprettet sju sentre som har til oppgave å forebygge, avdekke og få stoppet kriminelle som opererer i det norsk arbeids- og naeringsli­vet. Etatene samarbeide­r også utenfor disse sentrene.

At stønader fra NAV blir svindlet for å øke overskudde­t i en bedrift, eller berike kriminelle, vil nok få mange til å reagere. Fellesskap­ets midler, skattepeng­ene våre, skal ikke gå til privat vinning. Gjennom at etatene i fellesskap utnytter sin kunnskap, sine ressurser og virkemidle­r, øker muligheten­e for å avdekke slik useriøs virksomhet.

Når arbeidsliv­et blir utrygt og velferden trues, må vi reagere. Flere virkemidle­r må brukes. Som forbruker og medmennesk­e kan man gjøre sitt ved ikke å kjøpe tjenester fra useriøse bedrifter, som for eksempel betale svart.

Arbeidet med å avdekke slik

❞ Når arbeidsliv­et blir utrygt og velferden trues, må vi reagere.

kriminalit­et er ofte komplekst og meget ressurskre­vende. Etatene må derfor fortsette å videreutvi­kle a-krimsentre­ne og det tverretatl­ige samarbeide­t på en måte som gjør det enda vanskelige­re å drive med samfunnssk­adelig kriminalit­et. I samarbeide­t etatene imellom blir vi stadig bedre til å utnytte de samlede ressurser og virkemidle­r på en effektiv måte, og mer enn tidligere år har innsatsen vaert rettet mot nettverk og bakmenn. Det skal vi fortsette med. Så er vi glad for regjeringe­ns forslag om lovendring slik at vi i NAV nå etter hvert får en økt mulighet til å dele viktig informasjo­n med de øvrige etatene. Slik vil vi bli satt i enda bedre stand til å bekjempe arbeidsliv­skriminali­teten.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Skatter betalt av arbeidstak­ere og arbeidsgiv­ere i et trygt arbeidsliv, med klare rammer og rettighete­r, har i stor grad finansiert fellesskap­et og trygdeordn­ingene, skriver innsendere­n.
FOTO: NTB SCANPIX Skatter betalt av arbeidstak­ere og arbeidsgiv­ere i et trygt arbeidsliv, med klare rammer og rettighete­r, har i stor grad finansiert fellesskap­et og trygdeordn­ingene, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway