Fædrelandsvennen

En gågate for syklister?

- GRETHE NORDGÅRD Kristiansa­nd

Jeg har for lengst skjønt at syklistene naermest er hellige i denne byen, men jeg kan ikke for mitt bare liv forstå hvorfor dette gir dem rett til å bryte trafikkreg­lene – uten noen form for konsekvens­er?

●●Hver eneste dag observerer jeg hundrevis(!) av syklister i vill fart gjennom gågata. De lar seg ikke stoppe, verken av fotgjenger­e eller forbudsski­ltene i hver ende av gågata. Etter hva jeg forstår, er det å sykle i en gågate et lovbrudd som kvalifiser­er til en bot på 2.000,-. Til tross for dette, har jeg ennå til gode å se en eneste av disse lovbrytern­e motta en bot.

I dag så jeg tre politibetj­enter patruljere i gågata og jeg tok kontakt med dem og spurte hvorfor de aldri tar tak i dette problemet. For jeg vil påstå at det er et problem når man ikke kan spasere i en gågate uten å vaere redd for å bli påkjørt. De tre politibetj­entene svarte meg at de ikke har ressurser til å gjøre noe med det, og en av dem nevnte faktisk boten på 2.000,-. «Kan dere i det minste fortelle syklistene dere møter i gågata i dag at de begår lovbrudd, og be dem gå av sykkelen? Jeg er sikker på at det har bedre effekt når det kommer fra et menneske i politiunif­orm,» sa jeg. (Og, ja, jeg sier daglig ifra til folk som sykler forbi meg i gågata, men ingen bryr seg – utrolig nok...). Politibetj­entene svarte at det ikke ville hjelpe, og at jeg måtte ta saken opp på høyere hold.

Mens jeg pratet med dem syklet det minst 10 mennesker forbi oss, uten at betjentene gjorde noe som helst forsøk på å håndheve loven. Jeg sa selv ifra til et par av syklistene, men selv da de så politibetj­entene syklet de bare videre.

Er vi fotgjenger­e totalt rettsløse? Hva er poenget med å sette opp forbudsski­lt når de bare er til pynt? Hvordan hadde verden sett ut dersom bilistene ignorerte alle trafikkski­lt de ikke likte? Hva er poenget med å lage lover som er på linje med Kardemomme­loven, og ikke engang «lovens lange arm» gjør det minste, lille forsøk på å håndheve? Og sist, men ikke minst, hvor forsvarlig er det egentlig å slippe syklister løs i trafikken når de ikke er i stand til å følge enkle trafikkreg­ler?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway