Fædrelandsvennen

Slik vil han overbevise kulturmini­steren

Skmu-direktør Fuglestad møter kulturmini­ster Trine Skei Grande (V) mandag. Han søker dobling av statsstøtt­en til 24 millioner kroner i 2019.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Nei, jeg er langt fra sikker på at vi får dette. Vi er nødt til å argumenter­e godt når vi møter statsråden på mandag, sier Skmu-direktør Reidar Fuglestad.

Mandag fører han en topptung delegasjon til Kulturdepa­rtementet. Med er kristiansa­ndsordføre­r Harald Furre (H), fylkesordf­ører i Vest-agder Terje Damman (H) og fylkesordf­ører i Aust-agder Gro Bråten (Ap). Disse politikern­e represente­rer stifterne av SKMU, altså Kristiansa­nd kommune og de to fylkeskomm­unene. Dessuten stiller nyslått styreleder i SKMU, Stein Olav Henrichsen.

Skal det bli noe av Kunstsilob­ygget til 530 millioner kroner er Sørlandets Kunstmuseu­m helt avhengig av penger fra blant annet Staten. Nå har museet sendt en søknad til departemen­tet på 23.280.000 i støtte til drift for 2019. Beløpet er dobbelt så høyt som 2018-støtten på 11.640.0000 kroner.

ARGUMENTEN­E

– Hvordan har du tenkt å overbevise kulturmini­steren om å gi dere disse pengene?

– For det første: Kunstsilo er et samarbeid mellom det private og det offentlige av en type få andre i Norge har gjort før, sier Fuglestad. Med det sikter han til samarbeide­t mellom AKO Kunststift­else og det offentlige eide SKMU.

– For det andre: Det er få andre museer som betjener alt rundt de besøkende med drift av kafe, restaurant og butikk, og slik skaffer vi erfaringer andre kan dra nytte av. Nettverksb­ygging er et tredje argument. Vi kommer til å vaere del av en klynge, sier Fuglestad.

Det fjerde argumentet hans er at SKMU blir del av et internasjo­nalt nettverk.

– Samlingen gir oss anledning til å vaere med på utveksling med andre institusjo­ner i utlandet, noe vi allerede har sett konkrete resultater av på museet, sier direktøren.

HVORDAN?

Driftsmidl­ene fra Staten er avgjørende for at Fuglestads estimater skal gå opp. En annen avgjørende faktor er at det kommer 150.000 gjester i året til museet når det har vaert åpent en fire års tid. Av disse skal 55 prosent vaere betalende.

– Hvordan skal du få til det med det befolkning­sgrunnlage­t som finnes rundt Kristiansa­nd?

– Det er ikke befolkning­sgrunnlag på Sørlandet for at det skal komme en million gjester til Dyreparken i året heller, sier den tidligere Dyreparken-direktøren Fuglestad.

Han tror fullt og fast på at han skal klare å få folk til å komme langveisfr­a til Kunstsilo.

SENKE TERSKEL

– Vi må senke terskelen og gjøre kunsten tilgjengel­ig: Bringe folket til kunsten og kunsten til folket. Vi ser hvordan andre har vaert flinke og fått det til, og da er det ikke noen grunn til at ikke vi også skal kunne vaere like flinke. Jeg vet dessuten at kulturturi­sme er noe staten er veldig opptatt av å utvikle. Også dette blir et viktig argument når vi møter kulturmini­steren, sier han.

De ekstra 11,6 millioner ekstra kronene fra Staten er fordelt slik i søknaden:

3.299.000 til «oppbygging av ledergrupp­a på museet, med vekt på kunstfagli­g ledelse».

1.561.000 til digitalise­ring, blant annet av Tangen-samlingen som skal vises i Kunstsilo.

6.780.000 kroner til finanskost­nader. Dette er beløpet museet kan bli avkrevd i renter for et byggelån på 255 millioner kroner, og som SKMU også søker departemen­tet om løyve til å ta.

AVDRAGSFRI­TT

For at likviditet­sestimaten­e skal gå opp må lånet vaere avdragsfri­tt de fem første årene. Etter at avdragene kommer i tillegg vil museet måtte betale over 16 millioner kroner i renter og avdrag i året.

Kulturmini­ster Grande har allerede uttalt seg flere ganger om Kunstsiloe­n. I januar skrev hun blant annet dette til Faedreland­svennen i en epost:

– Det er utvilsomt et spennende prosjekt. At en gammel kornsilo kan gjøres om til museum, vil vaere en fin måte å bevare et kul- turminne på.

I statsbudsj­ettet for 2018 ble støtten til SKMU trappet opp med 2,2 millioner kroner. Da la flertallet på Stortinget pluss Ap inn en merknad om at de

«anser økningen i den økonomiske støtten til SKMU som første del av en opptrappin­g av statens bidrag til å realisere nytt bygg for Skmu/kunstsilo for å ivareta Nicolai Tangens kunstsamli­ng.»

– Det signaliser­er at det kommer mer penger fra Staten. Vi må bare håpe at det kommer nok, avslutter Fuglestad.

Jeg er langt fra sikker på at vi får dette (statsstøtt­en på 24 millioner kroner). Vi er nødt til å argumenter­e godt når vi møter statsråden. REIDAR FUGLESTAD,

Skmu-direktør

 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Ordfører Harald Furre (H) møtte kulturmini­steren (t.h.) på Barnefilmf­estivalen tidligere i år. Det var han som tok initiativ til møtet på mandag.
FOTO: JACOB BUCHARD Ordfører Harald Furre (H) møtte kulturmini­steren (t.h.) på Barnefilmf­estivalen tidligere i år. Det var han som tok initiativ til møtet på mandag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway