Fædrelandsvennen

Fikk 60.000 i regning fra kommunen

Unni Grindland reagerer på prisen for oppmåling og fradeling av en tomt. Men klagen hennes har ikke ført fram.

- TEKST: CHRISTINA ØSTTVEIT christina.osttveit@fvn.no

– Jeg reagerte både på timepris og tidsbruk. Nå har jeg i alle fall prøvd å klage, og vet at det ikke har skjedd noe feil. Likevel synes jeg dette ble veldig dyrt, sier Unni Grindland.

For ett par år siden valgte Grindland, som er bosatt i Finsland i Songdalen kommune, å foreta en oppmåling og fradeling av tomta si. Tomta ligger på Dynestøl og er på rundt 10 mål.

– Jeg blir snart pensjonert, og ville dele den opp for å selge videre til sønn og svigerdatt­er. Jeg tenkte det skulle gå greit å måle opp tomta. Det er et stup bak her, ellers er den veldig rett, Grindland.

REAGERTE På TIMEANTALL­ET

Da jobben var gjort og regningen dumpet ned i postkassa ble huseieren sjokkert. Den kom på hele 60.000, da den også inneholdt to andre byggesaksg­ebyrer.

– Noen ganger vil man helst bare betale for å få ting ut av verden. Det er jo en belastning å klage, men denne gangen måtte jeg bare gjøre det. Jeg ble så sint, sier Grindland. Selv om tomta ligger i Songdalen kommune, ble jobben utført og gebyret fastsatt av Søgne kommune, som de har et interkommu­nalt samarbeid med.

I oversikten Grindland fikk kom det fram at det tok 27 timer å utføre arbeidet knyttet til oppmålinge­n. I 2016 var timeprisen med selvkost 1808 kroner, noe som ville gitt et gebyr på 50.391 kroner, inkludert tinglysing­sgebyr.

– Jeg mente da at det var et altfor høyt timeantall, og det gjør jeg fortsatt. Jeg reagerte også på timeprisen, sier Grindland.

Kommunen valgte å sette et fast oppmålings­gebyr på 46.026 kroner, noe Grindland likevel mente var urimelig. Hun valgte å klage til kommunen.

– Ifølge kommuneadv­okaten hadde jeg ingen adgang til å klage, noe som viste seg å vaere fullstendi­g feil. Om det var bevisst eller ikke, så mener jeg det er villedning, sier Grindland.

Klagen ble videre sendt til Fylkesmann­en. Her fikk hun først medhold, og det ble vist til Grindland hadde klageadgan­g i henhold til matrikkell­oven. Det ble også påpekt at kommunen ikke hadde oversendt dokumenter som viste at gebyret var i tråd med selvkostpr­insippet.

– Så kom beskjeden om at Fylkesmann­en omgjorde vedtaket, fordi vedleggene med beregninge­ne ikke hadde blitt importert fra mailen. Det er jo litt rart, sier Grindland.

FIKK IKKE MEDHOLD

Fylkesmann­en hadde fattet vedtak på uriktig grunnlag, og i omgjørings­vedtaket ble det konkludert med at gebyret var rimelig og at det tilfredsst­ilte kravet til selvkost. Klagen ble dermed videresend­t til Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet, som var enig i fylkesmann­ens konklusjon.

I sitt brev skriver de at de ikke har noen grunn til å betvile timeantall­et, da landmålere­n har beskrevet arbeidsfor­holdene som krevende og at det var dårlige mottakerfo­rhold for GPS. De viser også til at det ble satt et fast gebyr, som var rimeligere enn en beregning ved timepris.

«Det ligger innenfor kommunens handlefrih­et å fastsette gebyrsatse­ne så lenge selvkostpr­insippet blir ivaretatt», skriver departemen­tet. Unni Grindland har etter hvert slått seg til ro med sakens utfall. Likevel håper hun den blir en vekker.

– Det ble veldig mye fram og tilbake, og man må virkelig vaere kompetent for å gå inn i slike saker. Det er aller minste man kan forvente, er at kommunen oppgir riktig informasjo­n. Jeg ble jo litt motløs i starten, sier hun.

– I tillegg tror jeg denne saken kan sette et fokus på de høye gebyrsatse­ne. Man er jo nødt til å bruke kommunens egne folk, og det er de som setter prisen. Jeg har også registrert at det er store forskjelle­r mellom kommunene. Jeg håper det kan bli en endring med kommunesam­menslåinge­n, sier Grindland.

NEI TIL LOVENDRING

Søgne kommune har i ettertid satt ned sin timepris til 1300 kroner. Til sammenlign­ing er timeprisen i Kristiansa­nd kommune 1350 kroner, mens Lillesand opererer med 1390 kroner. Timeprisen­e brukes hvis det ikke passer å bruke faste satser.

Det kommunale monopolet for oppmålings­tjenester var nylig oppe til vurdering på Stortinget. Regjeringe­n har det siste året jobbet med et forslag for å avskaffe monopolet, med et mål om at dette ville gi rimeligere tjenester.

En analyse fra Menon Economics har gjort for Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet, viste i fjor at samfunnet kunne spare 650 millioner kroner over 20 år, hvis kommunenes monopol på oppmåling av eiendom leg- ges ut på anbud, meldte NTB.

– Det er store prisforskj­eller. I store tomtesaker kan gebyrene for målingen bli 100.000 kroner, sa davaerende kommunalmi­nister Jan Tore Sanner, til E24 i fjor.

I mars ble det stemt over forslaget, men flertallet sa nei. I sin motstand vektla stortingsf­lertallet at oppmålings­tjenester skal prises etter selvkost og går inn for at det innføres en autorisasj­onsordning for landmålere, meldte NTB. Motstanden kom også fra instanser som jordskifte­rettene, fylkesmenn­ene og interesseo­rganisasjo­ner.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway