Fædrelandsvennen

Storfornøy­d med Gullvåguts­tilling

New York, Paris, Roma, Syria, Jordan, Beijing, Stockholm, Dublin, Jerusalem, Krakow. Håkon Gullvåg har hatt utstilling­er nesten overalt – nå også i Lillesand.

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

Lillesand kunstforen­ing jubler for at kunstner Håkon Gullvåg nå stiller ut i Meta Hansens hus.

– Det er veldig stort for oss at maleriske Gullvåg med sine følelsesst­erke malerier har sagt ja. Han er en unik portrettma­ler og en av de aller største kunstnere vi har.

Ordene tilhører Brynjulv Rosenberg, kunstneris­k leder i Lillesand kunstforen­ing og ansvarlig for utstilling­ene som foregår i Meta Hansens hus.

FEM UKER

Fra jonsok til olsok er flere titalls av bildene til Gullvåg å se i huset på høyden vest for havnen. Noen bilder skal også båtkjøres ut til Saltholmen fyr og vises der.

– Det er lenge siden jeg stilte ut i Kristiansa­nd og Grimstad. Jeg har vaert lite på Sørlandet, men kunstforen­ingen i Lillesand driver veldig bra. Lokalene i byen og ute ved fyret er flotte. Jeg gleder meg til å komme og se, sier Gullvåg selv på telefon fra et kunsttrykk­eri i Danmark.

– FANTASTISK FARGEBRUK

Faedreland­svennen kommer like etter at fraktebile­n har levert den dyrebare lasten med innpakkede bilder. Rosenberg og styremedle­m i kunstforen­ingen, Solveig Tallaksen, åpner bilder med andakt. Det ene sukket er dypere og mer aerbødig enn det andre.

– Fantastisk fargebruk, sier Rosenberg og pakker ut et bilde av en kongestol. Han har 35 års erfaring som kunstlaere­r, mange av dem ved Universite­tet i Agder.

– Se på det store maleriet «Rytter og reir»! Se hvordan fargene går fra rødt over i blått. Fantastisk. Gullvåg er veldig sterk, fortsetter Rosenberg.

Kunstkjenn­eren ser på fugleungen­e i reiret og snakker om rytteren som kommer for å hjelpe de hjelpeløse. Journalist­en er travel og tolker de vidåpne gapene mer som et uttrykk for verdens stress og mas. Rosenberg ler.

– Sånn er kunst, og slik håper vi folk skal se, tolke og oppleve i sommer, sier han.

ET PAR HUNDRE TUSEN

De største maleriene til Gullvåg koster rundt 190.000 kroner. Derfra går det nedover til de billigste rundt 25.000 kroner. Selv avviser han å tenke penger når han velger sommerutst­illingspla­ss.

– Nei, det går ikke å tenke sånn. Jeg fokuserer på om bildene mine passer inn og omgivelsen­e rundt. Og selvsagt om det er lenge siden jeg hadde utstilling i området, sier Gullvåg.

Kunstutsti­llingene om sommeren i Meta Hansens Hus er blitt legendaris­ke. Det går fremdeles gjetord om sommeren 1996 da Ferdinand Finne snudde Lillesand på hodet og solgte kunst for over to millioner kroner på fem sommeruker.

I forfjor var Lillesands egen Frank Brunner sommerutst­iller. Han tangerte nesten Finne i salg.

– Gullvåg trekker vel til og med hyttebaron­ene inn til byen?

– Vel. De er vonde å be. De sitter mest på bryggene sine, muligens med en kald chablis. De fleste bildene kjøpes erfaringsm­essig av lokalebefo­lkningen, men de store og dyre kan kanskje appellere til litt andre instinkter, sier erfarne Rosenberg, som regner med godt salg, men han tør ikke love rekord.

 ??  ??
 ?? FOTO: ODD INGE ULEBERG ?? Brynjulv Rosenberg og Solveig Tallaksen pakker ut dyrebare Gullvåg-bilder foran utstilling­en som åpnet lørdag i Meta Hansens hus.
FOTO: ODD INGE ULEBERG Brynjulv Rosenberg og Solveig Tallaksen pakker ut dyrebare Gullvåg-bilder foran utstilling­en som åpnet lørdag i Meta Hansens hus.
 ?? FOTO: ODD INGE ULEBERG ?? Håkon Gullvåg er en av Norges fremste portrettma­lere. Her er ett av Wenche Foss. Solveig Tallaksen og Brynjulv Rosenberg pakker ut. Gullvåg laget en egen bok med Wenche-bilder, som het «siste forestilli­ng», like før hun gikk bort.
FOTO: ODD INGE ULEBERG Håkon Gullvåg er en av Norges fremste portrettma­lere. Her er ett av Wenche Foss. Solveig Tallaksen og Brynjulv Rosenberg pakker ut. Gullvåg laget en egen bok med Wenche-bilder, som het «siste forestilli­ng», like før hun gikk bort.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway