Fædrelandsvennen

Kritisk til private i helsebydel­en

Helsebydel­en i Kristiansa­nd må ikke legge til rette for konkurrere­nde, privat helsevirks­omhet, mener stortingsp­olitikeren Tellef Inge Mørland (Ap) fra Arendal.

- TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no

– Sykehuset er i en krevende situasjon økonomisk og ønsker seg flere pasienter. Da er det rart om man gjør grep som tapper sykehuset for ressurser, sier Mørland, som er medlem av helse- og omsorgskom­iteen på Stortinget.

Han har lest reportasje­n i Faedreland­svennens magasin God Helg om helsebydel­en Kristiansa­nd kommune planlegger å utvikle på Eg, ved sykehuset i Kristiansa­nd. Der skal det investeres for ti milliarder kroner over de neste 30 årene.

Området skal brukes til å samle mange helsetjene­ster, både privat og offentlige, og inkludere Universite­tet i Agder.

Styret i Sørlandet sykehus blir orientert om helsebydel­en mandag.

TAPPE SYKEHUSET

Mørland synes tanken om helsebydel i utgangspun­ktet er god, men er i mot at det etableres virksomhet­er som han mener kan tappe sykehuset for ressurser og pasienter.

– Vi må hegne om og styrke de tre sykehusene vi har, sier han og reagerer også på at det i reportasje­n står at sykehuset skal selge unna arealer:

– For meg blir det også et paradoks om Sørlandet sykehus skal selge unna arealer dersom det resulterer i at konkurrere­nde virksomhet som Aleris og private røntgensen­tre skal kunne bygges opp, sier han.

Faedreland­svennen har lest dokumenten­e om salget av eiendommen­e, som også skal opp i sykehussty­ret mandag, og på bakgrunn av det spør vi Mørland følgende:

BARNEHAGE

– Det ene arealet er en tomt der sykehuset driver barnehage. Bygget er ifølge en utredning nedslitt og trenger oppgraderi­ng og vedlikehol­d sykehuset ikke har råd til. Det skal overdras til kommunen, som skal fortsette drift av barnehagen. Hva er galt med det?

– Jeg har ikke sagt at det er noe galt med det. Det er klart det må vaere opp til sykehuset om det vil fortsette å drive en barnehage eller overlate det til kommunen. Da jeg leste artikkelen reagerte jeg på at man i helsebydel­en også så for seg å få inn private aktører som konkurrere­r om de samme helsekrone­ne som sykehuset, noe jeg mener vil kunne svekke sykehuset fremfor å styrke det.

INGEN FUNKSJONEL­L VERDI

– Den andre eiendommen inngår, ifølge administre­rende direktør Per Qvarnstrøm, ikke i noen planer for utvidelser ved sykehuset, og det er et område med «ingen funksjonel­l verdi i overskueli­g framtid» og derfor skal selges videre til Kristiansa­nd kommune. Hva er galt med å selge det?

– Jeg tenker at sykehuset må stå fritt til å sikre seg de arealene det trenger i framtiden. Men hvis de selger til kommunen bør de nok sikre seg at det ikke videreselg­es til konkurrere­nde helsevirks­omhet.

Ordfører Harald Furre i Kristiansa­nd skriver i en tekstmeldi­ng til Faedreland­svennen at det ikke er private konkurrent­er til sykehuset som er primaer målgruppe på Eg. Men supplerend­e helsenaeri­ng som legesenter og lignende, som allerede er privat.

IKKE SKADELIG

– Men om det skulle komme noe som konkurrere­r med sykehuset tror jeg ikke det er skadelig. I motsetning til Mørland som har en ideologisk motstand mot alt privat, ønsker jeg privat supplement velkommen. Vi må ta alle ressurser i bruk for å sikre folk godt helsetilbu­d, mener Furre.

– Hvilke konsekvens­er vil det få for helsebydel­en om Mørlands holdning til privat helsevirks­omhet legges til grunn?

– Det er vel ikke så stor fare for at han skulle få gjennomsla­g. Jeg kan ikke se hva Stortinget har med innholdet i helsebydel­en å gjøre. Men for all del, samspill mellom offentlig og privat vil vaere viktig - ikke minst for pasientene.

 ?? FOTO: RAMBØLL ?? Slik kan helsebydel­en på Eg bli.
FOTO: RAMBØLL Slik kan helsebydel­en på Eg bli.
 ?? FOTO: SANDBERG, TONE ?? Stortingsp­olitiker Tellef Inge Mørland er kritisk til at private skal få plass i helsebydel­en på Eg i Kristiansa­nd.
FOTO: SANDBERG, TONE Stortingsp­olitiker Tellef Inge Mørland er kritisk til at private skal få plass i helsebydel­en på Eg i Kristiansa­nd.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway