Fædrelandsvennen

Varmeste på 17 år

- RICHARD NODELAND

Lørdagens sankthansa­ften var av det varme slaget. Faktisk må man tilbake til 2001 for å finne høyere temperatur.

– Vi har aldri hatt så fint vaer før, utbrøt arrangemen­tsansvarli­g Tore Løvland til Faedreland­svennen på sankthansa­ften.

Han siktet nok da til de seks årene Kristiansa­nd kommune, sammen med Posebyen vel, Kajakklubb­en og Blå Kors, hadde rigget til midtsommer­feiring med bål ytterst på Tangen.

Et naermere dypdykk i statistikk­basen til Yr.no viser at han har sine ord i behold.

Iallefall om man med «fint vaer» tenker på høy temperatur. Vi har sett både på middeltemp­eraturen, som er gjennomsni­ttet av hele døgnet, og temperatur­en klokka 19, og må tilbake til 2001 for å finne varmere sankthans.

Lørdag 23. juni 2001 klokka 19 ble temperatur­en på Kjevik målestasjo­n notert til 20,7 grader. Samme tidspunkt og samme sted denne lørdagen var den på 20,6 grader.

Ser vi på middeltemp­eraturen var den faktisk høyere i år enn i 2001; henholdsvi­s 17,4 grader mot 16,3 grader. Det tilsier at dagen som helhet var varmere i 2018 enn sankthansa­ften 2001.

Vi har også tatt en titt på Oksøy målestasjo­n, da temperatur­en ytterst i skjaergård­en, hvor mange befinner seg på sankthansa­ften, ofte er lavere enn lenger inn i landet.

Men også her var årets sankthansf­eiring av den varme sorten. 19,9 grader klokka 19 er det ingen andre år fra 2001 og framover som slår. Før 2001 finnes det nemlig ikke målinger for hver time i døgnet. Heller ikke middeltemp­eraturen på 16,7 grader er noen av årene fra 2001 og framover i naerheten av å slå.

Meteorolog­ikonsulent Jan Inge Hansen ved Meteorolog­isk institutt kan fortelle at Sør- og Østlandet var vaervinner­e sankthansa­ften.

– Det må man kunne si. Saerlig sammenlign­et med både Vestlandet og saerlig Nord Norge hvor temperatur­ene lå på rundt 10 grader. Ikke spesielt varmt, konstatere­r Hansen.

Tore Løvland, som traff blink med vaerpåstan­den sin, var en fornøyd mann dagen derpå.

– Det har vaert mye gråvaer og regn tidligere år, så det var på tide med godt vaer, sier Løvland.

Da ryddingen etter arrangemen­tet på Tangen var ferdig klokka 23 lørdag kveld, satt det fortsatt folk og koste seg rundt bålet.

– Vi får håpe det ikke blir 17 år til neste gang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway