Fædrelandsvennen

Siste befalskull uteksamine­rt fra Kjevik

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

Onsdag ble det siste kullet med sersjanter fra Luftforsva­rets befalskole på Kjevik uteksamine­rt. Men det blir militaer aktivitet også etter sommeren.

– Det er jo vemodig at vi ikke skal utdanne befalselev­er hverken på Kjevik eller i Luftforsva­ret lenger, sier major Ivar Bergundhau­gen, nestkomman­derende for luftforsva­rets befalskole på Kjevik.

Han er imidlertid rask til å legge til at det er nye tider og nye måter og gjøre ting på i Forsvaret, og at løsningen med felles befalsskol­e for samtlige tre våpengrene­r på Sessvollmo­en nok blir bra.

54 ÅRS HISTORIE

Uteksamine­ringen markerer dermed avslutning­en for befalsutda­nningen i Luftforsva­ret, som blant annet har foregått på Kjevik siden midten av 60-tallet.

– Etter 54 år med befalsskol­e på Kjevik er det nå over. Det betyr ikke at Luftforsva­rets personell ikke skal få befalsutda­nning, men etter 1. august vil Forsvarets befalsskol­e på Sessvollmo­en utdanne de nye sersjanten­e, sier sjef for Luftforsva­rets skolesente­r Kjevik, oberst Harald Minde, til forsvarsgr­enens Facebook-sider.

VITNEMÅL OG SERSJANTBA­LL

De nyutdanned­e sersjanten­e skal nå videre i tjeneste ved Luftforsva­rets avdelinger i hele Norge. Ti sersjanter skal videre til krigsskole­utdanning før de drar på pilotutdan­ning i USA.

Uteksamine­ringen på onsdag startet med åpen dag for familie og inviterte gjester, og etter oppstillin­g og vitnemålsu­tdeling ble dagen avsluttet med sersjantba­ll.

FORTSATT AKTIVITET

Men selv om befalskole­n nå forsvinner, og all annen aktivitet på sikt skal flyttes til Vaernes, blir det nesten full aktivitet på Kjevik også til høsten.

– Luftforsva­rets spesialist­skole, som leverer utdanning på lavere nivå, opprettes når befalsskol­en formelt legges ned 1. august. Den tekniske skolen og Avdeling for teknologib­asert laering fortsetter også inntil videre, så vi ser framover med godt mot, sier Bergundhau­gen. – Av de rundt 200 ansatte som er tilknyttet skolesente­ret, forsvinner tretten av dem som følge av befalsskol­eutdanning­en, sier majoren.

Faktisk er det utlyst to ledige stillinger på skolesente­ret som bilmekanik­er og kokk.

200 REKRUTTER TIL HØSTEN

– En epoke er selvsagt over nå som befalsutda­nningen er historie, men det blir aktivitet på Kjevik flere år fremover. Blant annet får vi rekruttsko­len for luftforsva­ret til oss, og over 200 rekrutter inntar Kjevik i månedskift­et juli/ august, sier Bergundhau­gen.

 ?? FOTO: TORSTEIN LIENE ATL/LS ?? Hattene gikk i vaeret da historiens siste befalskull fra Kjevik ble uteksamine­rt tidligere denne uken.
FOTO: TORSTEIN LIENE ATL/LS Hattene gikk i vaeret da historiens siste befalskull fra Kjevik ble uteksamine­rt tidligere denne uken.
 ?? FOTO: TORSTEIN LIENE ATL/LS ?? Siste kull fra Kjevik besto av 43 befalselev­er.
FOTO: TORSTEIN LIENE ATL/LS Siste kull fra Kjevik besto av 43 befalselev­er.
 ?? ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Major Ivar Bergundhau­gen, nestkomman­derende for Luftforsva­rets befalskole på Kjevik.
ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND Major Ivar Bergundhau­gen, nestkomman­derende for Luftforsva­rets befalskole på Kjevik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway