Fædrelandsvennen

Demonstrer­er mot behandling­en av migrantbar­n

Sinte amerikaner­e protestert­e lørdag en rekke steder i USA mot Trump-administra­sjonens harde linje mot migranter på grensa til Mexico.

- NTB

I Mcallen i Texas på grensa til Mexico blokkerte demonstran­ter en av grensepoli­tiets busser med migranter. Demonstran­tene viftet med amerikansk­e flagg og ropte «skam, skam» til grensepoli­tiet.

– Noe må gjøres. Dette er ikke OK i Amerika i dag, og vår jobb er å vise disse barna at det er folk her i USA som bryr seg, sa Gabriel Rosales.

I Homestead i Florida samlet hundrevis av mennesker seg utenfor et senter med barn som er tatt fra foreldrene, og i San Diego og andre byer i California marsjerte folk med bannere om å sette barna fri.

I New York samlet demonstran­ter under ledelse av presten Al Sharpton seg utenfor et senter i Harlem der 239 barn var brakt i buss fra Texas, blant dem et barn på ni måneder og en ni år gammel gutt fra Honduras som kom alene til USA.

TEXAS-DEMOKRATER

«Gjenforen familiene» og «Familieret­tigheter er menneskere­ttigheter» sto det på bannere som demonstran­ter bar i en protest i Fort Worth i Texas i forbindels­e med at delstatens demokrater hadde samlet seg til konferanse.

Arrangøren­e oppfordret folk til å bruke stemmesedd­elen ved mellomvalg­et i november, mens demonstran­tene ropte «Familier hører sammen» og «Ingen babyfengsl­er». Demokraten­es guvernørka­ndidat i Texas, Lupe Valdez, sa i sin appell at hun fikk tårer i øynene da hun hørte opptak av gråtende barn.

Kongressre­presentant Ana Hernandez som fortalte at hun selv var ulovlig innvandrer som barn da familien hennes ble igjen i USA etter at visumet var utløpt, sa at hun ikke kunne forestille seg å bli revet ut av morens armer.

LETER ETTER BARNA

Demonstras­jonene vokser i omfang og fortsatte søndag, selv om president Donald Trump endret kurs som følge av stormen av protester og ga ordre om at familier ikke lenger skulle splittes.

Trass i presidento­rdren hersker det kaos, blant annet med uenighet mellom justisdepa­rtementet og grensepoli­tiet om hva Trump egentlig mente, og med foreldre som leter etter barna de i mange tilfeller ikke aner hvor er.

Myndighete­ne sier de nå i stedet for å fengsle bare foreldrene, skal fengsle dem sammen med barna. Derfor er de på jakt etter bygg overalt i USA med mange nok sengeplass­er til å huse både foreldre og barn. Blant annet er Pentagon bedt om å hjelpe med å stille lokaler til rådighet på militaerba­ser.

En gruppe demokratis­ke kongresspo­litikere som besøkte grensestas­jonen i Mcallen, sier de ennå ikke har sett noe klart system fra myndighete­nes side for å gjenforene de oppsplitte­de familiene.

– Det er fortsatt tusener av barn der ute akkurat nå som ikke har kontakt med sine foreldre, uten at det er noe sammenheng­ende system for å fikse det, sier Joe Courtney fra Connecticu­t.

Innvandrin­gsadvokate­r forsøker å hjelpe. I rettsmøter i Mcallen identifise­rer en av dem foreldre som er skilt fra sine barn, mens en annen følger dem opp og forsøker å få informasjo­n om hvor barna deres kan vaere.

Titusener av immigrante­r som har reist til USA sammen med sine familier, mange av dem på flukt fra bandekrimi­nalitet i Mellom-amerika, er pågrepet på grensa de siste årene. Bare i de siste tre månedene er 27.000 familier tatt, ifølge grensepoli­tiet.

INSISTERER På STRENG LINJE

Selv om han måtte endre praksisen med å splitte familier, fortsetter Trump å insistere på en streng linje.

– Når det gjelder innvandrin­g, må vi vaere veldig sterke Jeg tror jeg ble valgt fordi vi er sterke på grensa, sa han lørdag på et møte i Nevada til støtte for senator Dean Heller foran høstens valg.

Men han nevnte ikke at han ble tvunget til å skifte kurs etter en storm av protester, inkludert innvending­er fra medlemmer av hans egen familie. Derimot la han skylda på demokraten­e for de mange innvandrer­ne som kommer til USA.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway