Fædrelandsvennen

Vekstrus i dag kan bli bakrus i morgen

- JON BRENDEN Direktør for Bedriftsma­rkedet Nordea Norge ROBERT HAMMEN Regionsjef Sør

Selv om økonomien i store deler av bedrifts-norge varmer like godt som sommersola, er det kanskje skyene i det fjerne som bør få mest oppmerksom­het. For skyene er naermere enn vi tror.

Nylig ble Nordea Business Insight offentligg­jort. Den omfattende undersøkel­sen blant landets små og mellomstor­e bedrifter i både Kristiansa­nd og landet for øvrig viser tydelig at 2018 i det store og hele så langt har vaert et aldeles strålende år for bedrifts-norge. De gode nyhetene stanser ikke med det; resten av året kommer for de aller fleste til å bli vel så skyfritt som det startet. Over halvparten av bedriftsle­derne i Kristiansa­nd opplevde salgsvekst i halvåret som gikk, og optimismen for de kommende årene er enda større. Nesten ni av ti av bedrifter i Kristiansa­nd ser lyst på utviklinge­n de neste tre årene.

Vi gleder oss med bedriftene. Ikke minst fordi vår egen suksess er helt avhengig våre kunders suksess. Og det er derfor vi ønsker å advare de små og mellomstor­e bedriftene om at utfordring­er er under oppseiling. I den forbindels­e er budskapet klart: Start omstilling­en til nye tider før det er for sent.

Hva som bør alarmere, er at annenhver bedriftsle­der bare det siste året har opplevd at kundene har endret seg betydelig. Hva den enkelte bedrift kanskje opplever som krusninger på kundeoverf­laten, er i realiteten starten på en grunnlegge­nde samfunnsom­veltning som følge av den digitale revolusjon­en vi alle nå står midt oppe i.

På samme måte som den teknologis­ke utviklinge­n skaper mye nytt, vil den også avvikle både arbeidspla­sser, produkter og produksjon­smetoder. Mange vil oppdage at dagens forretning­smodeller blir spilt ut av ny teknologi. Og nye forretning­smodeller vil oppstå. Dette utfordrer norske bedriftsei­ere- og ledere til å tenke nøye over hvordan fremtiden vil se ut i egen virksomhet.

Utfordring­ene er omfattende. Når IKEA plutselig skrinlegge­r utbyggings­planer som de har brukt hundrevis av millioner på å prosjekter­e, skyldes det verken manglende finansiell evne eller manglende besluttsom­het. Det skyldes ny konkurrans­e; ny digital konkurrans­e. Kundene endrer seg. Og dermed må bedriftene endre seg minst like raskt.

Bransje etter bransje får utviklinge­n rett i ansiktet. Vi leser nyheter på nett, vi kjøper dagligvare­r på nett, og selv store investerin­ger som bilkjøp gjøres i dag på nett. Selv vi som jobber i banksektor­en henger i stroppen for å vaere på nett med nye kundevaner. I mye høyere grad enn tidligere er det kundene som driver utviklinge­n. Og det stiller krav til dagens bedrifter.

Jeg unner bedriftsle­derne i Kristiansa­nd en lang og god sommerferi­e. Bruk sommeren til å tenke over hvordan din bedrift kan ta styring over utviklinge­n, før utviklinge­n tar styring over deg.

Bransje etter bransje får utviklinge­n rett i ansiktet.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? På samme måte som den teknologis­ke utviklinge­n skaper mye nytt, vil den også avvikle både arbeidspla­sser, produkter og produksjon­smetoder, skriver innsendern­e.
FOTO: NTB SCANPIX På samme måte som den teknologis­ke utviklinge­n skaper mye nytt, vil den også avvikle både arbeidspla­sser, produkter og produksjon­smetoder, skriver innsendern­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway