Fædrelandsvennen

Norges første barnehospi­ce til Agder

- AGDER HØYRE V/ FYLKESSTYR­ET

Agder Høyre støtter barnehospi­ce som et supplement til den øvrige palliative omsorgen i primaer- og spesialist­helsetjene­sten.

●●Et slikt tjenesteti­lbud vil i stor nok grad la pasienten og familiene velge den omsorgsfor­m de ønsker for livets sluttfase. Agder Høyre ønsker å bygge pasientene­s helsetjene­ste og et barnehospi­ce i Agderregio­nen kan gi pasientene og deres familier en økt valgfrihet.

Palliative pasienter har ofte komplekse og sammensatt­e behov som vil få behandling hos flere aktører, og det stiller større krav til samspill mellom disse instansene for å sikre en god pasientbeh­andling og en god bruk av ressursene.

Et barnehospi­ce har fokus på livet, og ikke bare døden. Det handler om å hjelpe barnet og familien til å kunne leve best mulig, selv om man har en livstruend­e eller livsbegren­sende tilstand, uavhengig av diagnose og selv om man vet at det blir et forkortet livsløp.

Behandling­stilbudet til alvorlig syke og døende barn vil gjennom en slik arbeidsfor­m, gis som en enhetlig prosess både innad, men også mellom profesjone­r og omsorgsniv­åer.

Målet er å hjelpe barnet og deres familier til å leve livet mens det er mulig, ved å ta vare på barnet og familien når barnet dør, og vaere tilstede for de pårørende i tiden etterpå. Barna skal få lindrende, palliativ behandling til- passet deres sykdomssym­ptomer, mens de pårørende skal få avlastning, veiledning og råd i den vanskelige livssituas­jonen.

I mai 2016 satt regjeringe­n ned et offentlig utvalg med mandat å gjennomgå og vurdere dagens palliative tilbud. Utvalget overlevert­e NOU 2017:16 På liv og død. Palliasjon til alvorlig syke og døende i desember 2017.

Det fremgår av mandatet at palliasjon skal gis som en integrert del av den ordinaere helsetjene­sten, og at barn og unge skal gis saerskilt oppmerksom­het.

Et viktig tiltak kan vaere å ta i bruk nye arbeidsfor­mer innen barnepalli­asjon, herunder barnehospi­ce.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway