Fædrelandsvennen

Så mye faller formen din hvis du kutter ut treningen i ferien

«Use it or loose it», oppfordrer professor.

-

Endelig ferie, hurra! Fire uker med deilige, late dager. Sol, avslapning, god mat og litt snadder i glasset.

Akkurat sånn liker Borghild Kyllevik og Espen Fløtre å tilbringe ferieukene. I hverdagen prøver ekteparet å løpe intervalle­r to ganger i uken, pluss å gå turer. Men når ferien kommer lar de treningskl­aerne ligge igjen hjemme.

– Knaerne er litt vonde, de har godt av å hvile seg litt, unnskylder Espen seg med.

Borghild tenker ikke på trening når hun er på ferie.

– Hjemme derimot, hvis jeg ikke trener, får jeg dårlig samvittigh­et. Det får jeg ikke i ferien, slår hun fast.

Men hva skjer med kroppen om du unngår å trene de neste fire ukene?

– I løpet av fire uker uten trening reduseres både styrke og kondisjon. En generell regel er at prestasjon­snedgangen øker jo lenger vi er inaktive. «Use it or loose it», sier

Sindre Mikal Dyrstad, professor ved det helseviten­skapelige fakultet ved Universite­tet i Stavanger.

TENK HVERDAGSTR­IM

Han viser blant annet til et forsøk fra 1984 som konkludert­e med at kondisjone­n etter fire uker ble redusert med rundt 10 prosent. Dette for godt trente folk.

– For dem som blir sengeligge­nde på grunn av sykdom, skade eller «sofasyken» har forskere funnet en reduksjon i kondisjon på hele 25 prosent etter 20 dager, fortsetter han.

Den gode nyheten er at daglig fysisk aktivitet, selv om det ikke er intensiv, begrenser fallet i både styrke og kondisjon. Dyrstad oppfordrer derfor alle feriehungr­ige til ikke å slippe seg fullstendi­g

 ?? FOTO: ANDERS MINGE ?? Vanligvis løper ekteparet Borghild Kyllevik og Espen Fløtre intervalle­r to dager i uken. Men i ferien lar de treningskl­aerne ligge igjen hjemme.
FOTO: ANDERS MINGE Vanligvis løper ekteparet Borghild Kyllevik og Espen Fløtre intervalle­r to dager i uken. Men i ferien lar de treningskl­aerne ligge igjen hjemme.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway