Fædrelandsvennen

Viktig øvelse for Norge

Til høsten skal naer 40.000 Nato-soldater forsvare et simulert angrep på Norges territoria­le og politiske sikkerhet. For Norges fremtidige sikkerhet er øvelsen nødvendig.

-

Den gigantiske militaerøv­elsen Trident Juncture, som NATO gjennomfør­er hvert tredje år, kommer til å prege store deler av Sør-norge fra 25. oktober til 7. november. Alle 29 Nato-land kommer til å vaere til stede under øvelsen, og minst 20 land sender styrker. 130 fly, 10.000 kjøretøy og 60-70 fartøyer skal delta under øvelsen.

nato skal øve

på å forsvare Norge mot angrep fra den fiktive staten Murinius. Forsvarsmi­nister Frank Bakke-jensen (H) sier til VG at øvelsen er viktig fordi den understøtt­er NATOS tradisjone­lle oppdrag, forsvar av eget territoriu­m.

Dersom norges sikkerhet

blir truet er vi helt avhengig av støtte fra NATO, og derfor er det viktig at denne store øvelsen foregår på norsk jord.

De siste årene

har spenningen mellom øst og vest tiltatt, og nye trusler som dataangrep og terror gjør bildet mer komplisert enn tidligere.

For Russland er forsvaret av de kjernefysi­ske våpenlagre­ne på Kola-halvøya og de strategisk viktige nordområde­ne helt essensielt. Selv om Norge i seg selv ikke er en trussel mot Russland kan vi risikere å bli invadert i nord dersom russerne føler den internasjo­nale situasjone­n truende. Det er dette som kalles det russiske bastionfor­svaret, som betyr at de vil da trekke forsvarsli­njene utover egne grenser for å forsvare bastionen i nord.

norge forsøker å

balansere forholdet til Russland etter beste evne. Vi er avhengig av et godt forhold til storebrore­n i øst, samtidig som vi hele tiden må underbygge vår relasjon til NATO og USA. Det naturlige ville vaere å legge Nato-øvelsen til Finnmark, men av åpenbare grunner vil den i hovedsak finne sted sør for Trondheim.

– Å ta

40.000 mann opp til Finnmark ville ha vaert galimatias, sa Rune Jakobsen, leder for Forsvarets operative hovedkvart­er, på en pressekonf­eranse om Nato-øvelsen.

Russland er invitert

til å delta på øvelsen med observatør­er, mens Ukraina og Georgia, som begge er i pågående konflikter med russerne, sender stabsoffis­erer til øvelsen som en del av NATOS partnerlan­d.

etter år med

fred og stabilitet i Europa må vi dessverre erkjenne at situasjone­n har endret seg. For Norge er derfor denne øvelsen av stor betydning fordi vi får testet vår evne til å håndtere en krisesitua­sjon med store styrker involvert der både Forsvaret og det sivile samfunnet blir utfordret.

 ??  ?? Sjefen for Forsvarets operative hovedkvart­er, generalløy­tnant Rune Jakobsen, og direktøren for Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap, Cecilie Daae på pressemøte om Nato-øvelsen Trident Juncture 2018 fredag.
Sjefen for Forsvarets operative hovedkvart­er, generalløy­tnant Rune Jakobsen, og direktøren for Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap, Cecilie Daae på pressemøte om Nato-øvelsen Trident Juncture 2018 fredag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway