Fædrelandsvennen

Skuffet over forsøpling

– Det er flott at områdene blir brukt, men vi forventer at folk skal rydde opp etter seg, sier fagarbeide­r i Parkvesene­t, Dag Rosseland.

- TEKST: AMALIE FAGERHAUG EVJEN amalie.fagerhaug.evjen@fvn.no

– Det er flott at områdene blir brukt, men vi forventer at folk skal rydde opp etter seg, sier fagarbeide­r i Parkvesene­t, Dag Rosseland.

S k jaer gårds tjenesten jobber hver dag med vedlikehol­d og plukking av søppel langs kysten i Kristiansa­nd. Da de mandag formiddag dro ut for å plukke søppel ved Nåløyet, fikk de seg en overraskel­se.

– Det var sjokkerend­e å se så mye søppel. Jeg blir egentlig bare trist og lei meg, sier Rosseland.

Ifølge Rosseland hadde noen ungdommer forlatt festen uten å rydde opp etter seg. De hadde blant annet etterlatt seg plastposer, pizzaesker og mye tomgods.

– ALLE Må TA ANSVAR

Driftslede­r i Kristiansa­nd parkvesen, Kurt Tange Jensen, mener skjaergård­stjenesten gjør det de kan for å hindre at søppel og skrot skal komme på avveie.

– De som er ansvarlig for forsøpling­en vet nok innerst inne at de har gjort noe dumt mot naturen. Hvis vi skal klare å oppretthol­de renholdet av toaletter og holde skjaergård­en fri for søppel, må alle ta ansvar, sier Jensen.

– Tidligere har vi tatt noen ungdommer på fersken i å rive opp planker fra en brygge som visstnok skulle brukes til å tenne bål, legger han til.

SJOKKEREND­E TALL

Lokallagsl­eder i Framtiden i våre hender i Kristiansa­nd, Eyvind Danielsen, har i over 20 år engasjert seg i miljøpolit­ikken.

I forbindels­e med strandrydd­euka arrangerte han en ryddeaksjo­n i Vrageviga på Flekkerøy. På én dag klarte seks personer å plukke over 100 kilo søppel.

– Det er et sjokkerend­e tall. Vi fant mye fiskeredsk­aper, isopor, og tauverk, forteller han.

Tall fra Hold Norge Rent viser at om lag 45 prosent av funnene stammer fra personlig forbruk. Avfall fra maritim sektor, som inkluderer fiskeri, akvakultur, fritidsfis­ke og havner, står for rundt 37 prosent av funnene.

Rundt 12 prosent kommer fra bygg- og anleggsvir­ksomhet eller industri, og om lag fem prosent er sanitaerav­fall som antas å stamme fra renseanleg­g.

RYDDEMILJØ­ET VOKSER

–Frivillige rydde re, s k jaer gårds tjenester, frilufts lag og skoler gjør en uunnvaerli­g jobb for miljøet. De er selve kjernen i opprydding­sarbeidet i Norge, sier kom-

❞ De som er ansvarlig for forsøpling­en vet nok innerst inne at de har gjort noe dumt mot naturen. KURT TANGE JENSEN,

driftslede­r i Kristiansa­nd parkvesen

munikasjon­sansvarlig i Hold Norge Rent, Kine Martinusse­n.

I fjor fjernet ble det fjernet 1374 tonn avfall og ryddet over 2000 kilometer i Norge. I år blir nok disse tallene enda mer imponerend­e, forventer Martinusse­n.

– Hvordan ville det sett ut hvis ingen tok ansvar?

– Det tør vi ikke tenke på, sier hun.

I Kristiansa­nd i fjor var det 1822 frivillige som ryddet 59 kilometer for 15 tonn søppel. Blant funnene var 2000 sigarettsn­eiper, over 1000 småtau og over 600 bomullspin­ner. Dette er vanlige funn over hele landet, sier Martiunuss­en,

Hun legger til at det også ble funnet oppbrente båter, flere sykler, dregger og et parkometer.

– Saerlig plast tar lang tid å bryte ned, og baerer ulike miljøgifte­r. For dyr betyr forsøpling en langsom død.

PRIORITERE­R SJØ

I en rapport fra World Economic Forum er det estimert at det vil vaere flere kilo plast enn fisk i havet i 2050 hvis plasttilfø­rselen fortsetter som i dag.

Nå setter Kristiansa­nd kommune fokus på marin forsøpling. Politikern­e har vedtatt å legge fram en handlingsp­lan, og å drøfte innføring av ny teknologi for oppsamølin­g av søppel i sjøen.

– Marin forsøpling er et stort og økende miljøprobl­em. Formålet med handlingsp­lanen er å forebygge og redusere marin forsøpling i Kristiansa­nd. Handlingsp­lanen inkluderer også tiltak mot spredning av mikroplast, sier miljørådgi­ver Solvor B. Stølevik.

Hun skryter av alle som plukker søppel i byen.

– Frivillig innsats i kampen mot marin forsøpling er veldig viktig. Det er mange som er med og rydder søppel, og vi håper at dette vil fortsette og at enda flere ønsker å bidra med dette.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Lian Andersen (t.v.) og Dag Rosseland plukker søppel ved festningen.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Lian Andersen (t.v.) og Dag Rosseland plukker søppel ved festningen.
 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Skjaergård­stjenesten er sjokkert over all søpla de oppdaget på Nåløyet i Kristiansa­nd. Slik så det ut der på mandag.
FOTO: PRIVAT Skjaergård­stjenesten er sjokkert over all søpla de oppdaget på Nåløyet i Kristiansa­nd. Slik så det ut der på mandag.
 ?? FOTO: AMALIE FAGERHAUG EVJEN ?? Framtida i våre hender og ungdomsorg­anisasjone­n Spire plukket søppel i Vrageviga på Flekkerøy.
FOTO: AMALIE FAGERHAUG EVJEN Framtida i våre hender og ungdomsorg­anisasjone­n Spire plukket søppel i Vrageviga på Flekkerøy.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Håkon Sandvik har jobbet som sommervika­r i skjaergård­stjenesten i to år. Her plukker han søppel ved festningen.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Håkon Sandvik har jobbet som sommervika­r i skjaergård­stjenesten i to år. Her plukker han søppel ved festningen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway