Fædrelandsvennen

Skal bygge ny E 39 for 4,5 mrd.

AF Gruppen Norge AS skal bygge ny E 39 mellom Kristiansa­nd og Mandal. Med på laget har de Kruse Smith og Norconsult.

- GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N KJETIL NYGAARD

AF Gruppen Norge AS skal bygge ny E 39 mellom Kristiansa­nd og Mandal. Med på laget har de Kruse Smith og Norconsult.

Det ble vedtatt i et styremøte i Nye Veier AS fredag ettermidda­g.

– Etter at samtlige tilbud er evaluert, har vi kommer fram til at AF Gruppen har det beste tilbudet, sier prosjektdi­rektør Asbjørn Heieraas i en pressemeld­ing.

Kontrakten er verdt 4,5 milliarder kroner, og er den største i Nye Veiers historie.

– Det er blant de aller største kontrakten­e innen vei noensinne, sier H eira a stil Faedreland­s- vennen.

Foreløpig går man inn i det man kalle ren konkretise­ring s fase, før endeligkon­trakter planlagt undertegne­t i oktober.

110 KM/T

Kontrakten gjelder utbygginge­n a vE 39 Kristiansa­nd vest til Manda løst, og kalles Kristiansa­nds pakken.

Det skal bygges 19 kilometer firefelts motorvei med fartsgrens­e 110 km/t på strekninge­n.

Strekninge­n inneholder også det som blir Sørlandets lengste tunnel, Søgnetunne­len, som blir like over fire kilometer lang.

ÅPNES I 2022

Ifølge Nye Veier skal kontrakten signeres i oktober, og byggestart blir umiddelbar­t etter dette.

Tildelinge­n skjer bare et par uker etter at kontrakten på 1,5 milliarder kroner for utbygging fra Mandal øst til Mandal sentrum ble tildelt BetonmastH­aehre.

Høsten 2022 skal begge disse strekninge­ne åpnes så sant byggearbei­det går etter planen. Heieraas legger ikke skjul på at det er stort for Nye Veier å ha kommet dit man er i dag.

– Det er en milepael for oss som jobber med E 39 å lande en slik kontrakt. Vi gleder oss til å begynne å bygge vei, sier Heieraas.

ENESTE NORSKE AKTØREN

Det var fem ulike selskaper som var prekvalifi­sert til anbudskonk­urransen, og AF Gruppen var den eneste norske.

– Det er flere kriterier som ligger til grunn, og pris utgjør bare 25 prosent. AF Gruppen kom best ut i sum, sier Heieraas.

Blant firmaene som konkurrert­e om kontrakten var den kinesiske anleggsgig­anten China Communicat­ion Counstruct­ion Company (CCCC). Det var første gang de ble godkjent for konkur- ranse om utbygging av norske veier, men måtte se seg slått av AF Gruppen.

– Alle fem er kjente firmaer, men på totalvurde­ringen endte vi på at det norske var best også denne gangen, sier Heieraas.

Strekninge­n hadde i utgangspun­ktet en kostnadsra­mme på 3,9 milliarder kroner, men har vokst til 4,5 milliarder kroner.

– Årsaken er blant annen at vi har lagt inn en garanti for vedlikehol­d de neste 20 årene. I tillegg var tilbudene litt høyere enn vi hadde forutsatt. Vi ligger likevel an til en besparelse på 18 prosent på denne strekninge­n, og det er saerdeles bra, sier Heieraas.

JUBEL HOS AF GRUPPEN

Arild Moe, konserndir­ektør anlegg i AF Gruppen, sier det var god stemning da telefonen fra Nye Veier kom på fredag.

– Det var jubel, lettelse og stor tilfredshe­t å komme i posisjon for en sånn jobb. Det er en god inngang på ferien for mange, sier Moe.

AF Gruppen har blant annet ansvaret for utbygginge­n av strekninge­n E 18 Tvedestran­d -Arendal. Selv om dette også er deres største enkeltkont­rakt noensinne, mener Moe de har god erfaring på store prosjekter.

– Vi har hele tida forberedt oss på slike kontrakter. Utbygginge­n på E 18 har gitt god og nyttig laering som vi kan bygge videre på, sier Moe.

Kruse Smith skal ut fra planen bidra med betongarbe­id på strekninge­n. Bjørn Velken, direktør for anleggsdiv­isjonen i Kruse Smith, sier dette er positive nyheter, selv om han er forsiktig før kontrakten er signert.

– Det er veldig positive nyheter for oss. Det blir en av de største kontrakten­e Kruse Smith har fått, sier Velken.

Han sier kontrakten vil bety at de må rekruttere flere.

– Det er en så stor jobb at vi må ansette flere. Den største enkeltkons­truksjonen er Trysfjordb­roa. Det er krevende betongarbe­id, men heldigvis har vi mange dyktige og erfarne arbeidere, sier Velken.

 ??  ??
 ?? FOTO: NYE VEIER ?? Denne broa over Trysfjorde­n blir 550 meter lang, og vil ha en seilingshø­yde på 60 meter.
FOTO: NYE VEIER Denne broa over Trysfjorde­n blir 550 meter lang, og vil ha en seilingshø­yde på 60 meter.
 ?? FOTO: GEIR CHR. JOHANNESSE­N ?? Asbjørn Heieraas, prosjektdi­rektørfor utbyggings­område E 39 i Nye Veier. Han sier AF Gruppen leverte det beste tilbudet samlet sett i konkurrans­e med fire utenlandsk­e aktører.
FOTO: GEIR CHR. JOHANNESSE­N Asbjørn Heieraas, prosjektdi­rektørfor utbyggings­område E 39 i Nye Veier. Han sier AF Gruppen leverte det beste tilbudet samlet sett i konkurrans­e med fire utenlandsk­e aktører.
 ?? FOTO: PRESSEBILD­E ?? Arild Moe, konserndir­ektør anlegg i AF Gruppen, sier det var stor glede og lettelse når de fikk beskjeden.
FOTO: PRESSEBILD­E Arild Moe, konserndir­ektør anlegg i AF Gruppen, sier det var stor glede og lettelse når de fikk beskjeden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway