Fædrelandsvennen

Dumper søppel midt i gata

Rett utenfor inngangsdø­ra står det fire nedgravde søppelkont­einere. Flere ganger i uka dumpes det søppel ved siden av dem.

- TEKST: KAMILLA RUDBERG kamilla.rudberg@fvn.no

Flere ganger i uka dumper folk søppel ved siden av de nedgravde konteinern­e i Posebyen.

– Folk tar jo ikke ansvar for eget søppel. Vi er ikke interesser­t i å ha en søppelplas­s rett utenfor inngangsdø­ra, fortviler beboer Bjørn Eirik Tindvik i Kristian IVS gate 70 B.

Denne uka opplevde han og vaktmester Bent Arild Noreid at noen hadde dumpet flere sekker med søppel, en lekegrind og en ovn for ande låste søppel kon teiner nei Kristian I VS gate.

– Synet er ikke sjeldent. Jeg har måttet ringe til Avfall Sør flere ganger fordi det står et lass med søppel utenfor konteinern­e, forteller Noreid.

I Posebyen er det ni stasjoner med 34 nedgravde søppelkont­einere for husholdnin­ger. De første kom i desember 2016.

– IKKE ET SJELDENT SYN

Søppeldunk­ene er låst, og beboerne har hver sin brikke som de bruker for å åpne dem og kaste søppelet. Hver gang de åpner dunken, betaler den en sum til Avfall Sør.

Men mange forbipasse­rende kaster bare søppelet ved den låste dunken. Da blir det opp til vaktmester­en å tilkalle Avfall Sør. Han har nemlig ikke tilgang til å bruke konteinere­n selv, og beboerne vil ikke betale for å kaste andres søppel.

– Jeg skjønner tankegange­n bak konteinern­e, og når jeg ringer Avfall Sør kommer de fort. Men som vaktmester vil jeg ha det rent og pent utenfor, og det er vanskelige­re nå uten en søppeldunk å kaste søpla i.

Tindvik etterspør en ordning med «hundeposel­uker» der småsøppele­t kan kastes inn i de låste dunkene.

Småsøppele­t dreier seg ofte om sneiper, snus, tomme flasker og papir.

Vaktmester Noreid er enig. – Hvorfor må systemet vaere så firkantet? Kan ikke dunkene for eksempel bare stå åpne, sier Noreid.

– JOBBER INTENST

Elisabeth A.

Helle, avdelingsl­eder for kunde og innsamling i Avfall Sør, bekrefter at det er et pro- blem at folk dumper søppel utenfor de låste dunkene.

– Vi rydder og rydder. Vi låser disse beholderne for at abonnenten­e skal få det de betaler for. Men vi har problemerm­e d gratispass­asjerer. D eter mangeutlei­eleilighet­er i Posebyen. Noen har kanskje ikke fått brikke av huseier. Det er kanskje en naeringsvi­rksomhet som ikke har helt orden på systemet sitt, og som derfor bare setter søpla utenfor. Det er dessverre alltid noen som prøver å misbruke et velfungere­nde system. Men vi jobber intenst med å minske problemet, sier hun.

De går nå gjennom hvem som er bosatt i Posebyen og at alle har brikker.

HUNDEPOSEL­UKER På VEI

– Når de gjelder de som går forbi og kaster ting som flasker, ispinner osb. på bakken. Her har vi prøvd ut en ordning med hundeposel­uker som ikke har plass til avfallspos­er, sier hun.

Det skal installere­s flere slike og man vil ikke trenge brikke for å kaste småavfall. Helt eksakt når de kommer er fortsatt usikkert.

Helle bekrefter at det å gi ei gratis brikke til vaktmester­en som plukker småsøppel ikke er et alternativ.

– Vi har et gebyrsyste­m i Kristiansa­nd kommune og Avfall Sør som gjør at du betaler for det du bruker. Det blir derfor ikke riktig å gi noen et gratis nøkkelbrik­ke, for det blir et smutthull, sier hun.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Slik så det ut utenfor Kristian IVS gate 70 B på mandag.
FOTO: PRIVAT Slik så det ut utenfor Kristian IVS gate 70 B på mandag.
 ?? FOTO: KAMILLA RUDBERG ?? Bjørn Eirik Tindvik ber om tiltak for å unngå forsøpling like utenfor inngangsdø­ra si i Posebyen.
FOTO: KAMILLA RUDBERG Bjørn Eirik Tindvik ber om tiltak for å unngå forsøpling like utenfor inngangsdø­ra si i Posebyen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway